רמת ויטמין D נמוכה נמצאה קשורה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2, אך חסרות הוכחות לקשר סיבתי.
שני מחקרים אקראיים קודמים- נורבגי ויפני- כללו 500 ו- 1200 משתתפים, בהתאמה. המחקרים מצאו, כי תוספת ויטמין D לא מונעת התפתחות סוכרת במצב טרום סוכרת (NEJM JW Gen Med Jun 1 2016 ו- Clin Endocrinol Metab 2016; 101:1647; Diabetes 2018; 67[Suppl 1]:LB34 ).
כעת מחקר אקראי הגדול ביותר עד היום, כלל 2400 מבוגרים בעלי טרום סוכרת בארה"ב, שקיבלו ויטמין D3 במינון של 4000 יחידות ליום או פלצבו.
זאת, ללא קשר לרמת ויטמין D הבסיסית שלהם.
בתחילת המחקר רמת ויטמין 25-hydroxyvitamin ( 25(OH)D ) ממוצעת היתה 28 ng/mL , ול- 22% מהנחקרים הרמה היתה מתחת ל- 20 ng/mL .
רמת 25(OH)D עלתה לכ- 50 ng/mL בקבוצה, שקיבלה תוסף, ולא השתנתה בקבוצת הפלצבו.
במשך מעקב חציוני של 2.5 שנים, שיעור הופעת סוכרת לא היה שונה משמעותית בין קבוצות המחקר ( 9.4 מקרים ל- 100 שנות מטופל בקבוצת התוסף ו-10.7 מקרים בקבוצת הפלצבו, P=0.12 ).
בקרב אנשים בעלי רמת 25(OH)D נמוכה מ- 12 ng/mL נראה, שויטמין D הפחית שיעור סוכרת, אולם האנליזה כללה רק 103 איש.
החוקרים מסכמים, כי לא ניתן להמליץ על נטילת ויטמין D למניעת סוכרת. יש מקום לטיפול בו באנשים בעלי רמה נמוכה מאוד של ויטמין D , שבכל מקרה זקוקים לטיפול למניעת מחלות עצם.
בשורה התחתונה: תוסף ויטמין D לא הפחית שיעור סוכרת בטרום סוכרתיים.