שלום אורח, התחבר לאתר!, שכחת את הסיסמה?
  דוא"ל:
סיסמה:
טופס רישום לאתר | הוסף למועדפים | קבע כדף הבית
WWW.MedicalMedia.co.il
אודות אינדקס קישורים עדכוני רישום חיפוש תרופות כתבי עת כינוסים דף ראשי
yoman.co.il - תוכנה לזימון תורים
Medical Search Engine
Skip Navigation Linksראשי > רשימת כתבי עת > Israeli Journal of Family Practice - גליון מס' 164 > כורכומין: האם יש מקום לשילוב בטיפול במחלת הסרטן?
September 2011 ספטמבר | גיליון מס' 164 .No
צור קשר
חברי מערכת
רשימת גליונות קודמים
שער הגליון
הקדימו בדיקה לסרטן
כורכומין: האם יש מקום לשילוב בטיפול במחלת הסרטן?


ד"ר משה פרנקל פרופסור חבר קליני באוניברסיטת טקסס, מייסד המרפאה לרפואה משלימה, המרכז לסרטן ע"ש מד אנדרסון, יוסטון טקסס; מנהל שירות ייעוץ לחולי סרטן לגבי שילוב מושכל של רפואה משלימה במחלתם

רקע כללי
בשנים האחרונות הולכת וגוברת ההתעניינות בצמחי תבלין כאפשרות טיפולית משלימה לסוגים מסוימים של מחלת הסרטן. פרסומים לא מעטים מופיעים הן בעיתונות המקצועית רפואית והן בעיתונות ובמדיה האלקטרונית, המופצות לקהל הרחב, על פעילותו החיובית של כורכומין במגוון מצבים רפואיים. מעבר לשימוש במחלת הסרטן לסוגיה השונים אנשים משתמשים בתוסף זה כטיפול בבעיות במערכת העיכול, לכאבי ראש, לבעיות במערכת הנשימה, לפסוריאזיס, לדיכאון, לפיברומיאלגיה ולמצבים אחרים (2,1).
הכורכום הוא צמח תבלין נפוץ באסיה, ובעיקר בהודו, שם הוא מוסף למזון בכמות רבה ויום-יומית. הוא נמצא בשימוש כבר מאות שנים, כתבלין שכיח וזמין, ונמצא במרבית הסופרמרקטים והשווקים. עיקר ההתעניינות המדעית קיימת לגבי החומר הפעיל שלו, כורכומין. נכון ל-2011 בסקירת כורכומין ב-PubMed נמצאו יותר מ-4,000 מאמרים שעסקו בתבלין זה, מהם כ-1,500 מאמרים בקשר למחלת הסרטן.

פעילות
הכורכומין מופק מקנה השורש (Rhizome) של צמח הכורכום, ונמנה עם הכורכומונואידים, פיגמנטים המקנים לכורכום את צבעו הצהוב-כתום ומשתייכים לקבוצת הפוליפנולים. הכורכומין שנמצא בכורכום הוא החלק הפעיל בצמח זה, ויש לו פעילויות נוגדות דלקת (בעיקר מעכב 2COX). מעבר לכך הוא עשיר בצורה ניכרת באנטיאוקסידנטים. בסקירה של 34 מזונות צמחיים השכיחים בתזונה ההודית, נמצא שלכורכום יש הפעילות האנטיאוקסידנטית הגבוהה ביותר (3).
פעילות מעניינת אחרת שמתקשרת לפעילותו של כורכומין היא מניעת שפעולו של הגורם הגרעיני NF-KAPPAB. גורם זה כאשר הוא משופעל, משפיע על פעילות דלקתית לא תקינה שמובילה למצבים פתולוגיים שונים, כמו ארתריטיס וסרטן. נוסף על כך, יש הטוענים שגורם זה יש לו כנראה השפעה על היווצרות סימפטומים המתקשרים למחלת הסרטן, כמו חוסר תיאבון, ירידה במשקל, עייפות, דיכאון, חרדה, כאבים נוירופתיים ומצבים אחרים (4).
מעבר לכך יש המשייכים חלק מהפעילות נוגדת הסרטן של הכורכומין בפעולה ישירה של מניעת פעילות ה-NF-KAPPAB. חסימת הייצור של גורם זה מחזירה את חלק מהתאים הסרטניים למצב "נורמלי". מעבר לכך חסימה זו גם מונעת יצירת גרורות (5).
פעילות הכורכומין נבדקה בצורה נרחבת בניסיונות מעבדתיים שונים והדגימה מספר פעילויות:
* מניעת שפעול גנים מסוימים שגורמים לסרטן (Genes for NF-κB, STAT3, COX2).
* מניעת התרבות תאי גידול.
* מניעת טרנספורמציה של תאים בריאים לתאי סרטן.
* הרס תאים שהפכו לתאי סרטן.
* מניעת התפשטות הגידולים לאיברים אחרים.
* מניעת התפתחות אספקת הדם הנדרשת להתפתחות תאי הסרטן (7,6).
פעילויות אלו הודגמו נגד מרבית סוגי הסרטן הידועים, כמו סרטן שד, סרטן ערמונית, סרטן ריאה, סרטן מעי גס ואחרים (8).
נוסף על מחקרים אלה, המתייחסים למנגנון פעולת הכורכומין, מחקרים בתרביות תאים ובבעלי חיים בעשור האחרון הדגימו שכורכומין גורם לכך שגידולים הופכים להיות רגישים יותר לתרופות כימותרפיות, כמו אדריאמיצין, FU5, פקליטקסל, ציספלטין ואחרים, ובכך משפרים את יעילות תרופות אלו. הגברת הרגישות קיימת בגידולי שד, מעי גס, ריאות, ערמונית, ראש צוואר וגידולים אחרים. מעבר לכך, חשיפה לכורכומין מגבירה גם את הרגישות להקרנות בגידולים סרטניים, כמו גליומה, נוירובלסטומה, סרטן מעי, סרטן פרוסטטה ואחרים (9).
עיקר העדויות לפעילותו של הכורכומין מתרכזות במחקרי מעבדה. למרות זאת, קיימים מספר מחקרים קליניים שמצביעים על השפעה חיובית. ביניהם מחקרים בפוליפוסיס משפחתית (10),
סרטן לבלב מתקדם (11), מיאלומה נפוצה (12) ואחרים.
במרכז הסרטן ע"ש מד אנדרסון ביוסטון טקסס, אחד המרכזים המובילים בארה"ב במחקר ובטיפול במחלת הסרטן, הכורכומין הוא מוקד התעניינות ניכר. מספר המחקרים המעבדתיים שנעשו שם בעשור האחרון לגבי השפעת הכורכומין על תאי סרטן שונים מגיע לעשרות. בעקבות הצלחת מחקרים אלה, בשנים האחרונות יש מעבר למחקרים קליניים בסרטן לבלב, סרטן ריאות, מיאלומה נפוצה וסרטן השד.

בטיחות ותופעות לוואי
לכורכום יש היסטוריה ארוכה, והוא נמצא בשימוש מאות שנים. בעקבות הרקע ההיסטורי, תצפיות אפידמיולוגיות, מחקרי מעבדה, מחקרים בבעלי חיים ומחקרים קליניים הכורכום נחשב כתוסף תזונה בטוח כאשר הוא נלקח בכמויות הנמצאות במזון. בארה"ב הכורכום קיבל סטטוס של תכשיר בטוח ע"י ה-FDA, GRAS (Generally Recognized as Safe) (13), אם כי במינונים גבוהים מופיע אצל חלק מהמטופלים מעט גירוי במערכת העיכול (14). במינונים גבוהים מתמשכים תיתכן גם פגיעה כבדית, ולכן יש להיזהר במתן כורכום לחולים עם הפרעות כבדיות. מעבר לכך, במטופלים הסובלים מבעיות בכיס מרה יש צורך לנקוט משנה זהירות עקב גירוי של כיס מרה להתכווצויות מקומיות (15).
נקודה אחרת הראויה לציון היא שהכורכומין ידוע כבעל פעילות נוגדת הצמתת טסיות, ולכן מומלץ כשבועיים לפני ניתוחים להפסיק את הטיפול בו.
לגבי שימוש בתינוקות או בנשים הרות ומיניקות או מטופלים הסובלים מבעיות כליה, אין מידע, ולכן באוכלוסיות אלה מומלץ להימנע מהשימוש בכורכום לסוגיו. נוסף על כך, מקובל להימנע משימוש בזמן היריון עקב תכונותיו של הכורכומין להגביר התכווציות רחם (16).

צורת לקיחה ומינון
הזמינות הביולוגית של כורכומין נמוכה מאוד ונובעת מספיגה נמוכה, מטבוליזם מהיר ופינוי מהיר. בעקבות כך יש הממליצים על שילוב כורכומין עם ביופרין שמופק מפלפל שחור וגורם להגברת הזמינות הביולוגית בבני אדם פי 2000 (17). מעבר לכך, נטילת כורכומין בזמן ארוחות מגבירה את ספיגתו, בייחוד עם שילוב של מזונות שומניים כמו דגי ים, תוספי שמן דגים, שמן זית, אבוקדו, זרעים וכדומה.
לגבי תוספים המכילים כורכומין, יש חשיבות רבה לאיכות התבלין שממנו מופק הכורכומין, מאחר שבצמחי כורכום שונים יש ריכוז משתנה של כורכומין. בהתאם לכך יש לא מעט חברות שונות שמייצרות תוסף זה בריכוזים משתנים, יש חשיבות לבקרת איכות מסודרת. בין החברות המובילות באיכות הכורכומין נמצאת החברה ההודית סבינסה, שחלק ממוצריה נבחרו למחקרים במרכז לסרטן מד אנדרסון.
אין מינון ברור לנטילת הכורכומין. בהודו השימוש בכורכומין בתזונה שכיח מאוד, ומגיע לשימוש של ככפית כורכום ביום. כמות הכורכומין בכפית של תבלין באיכות גבוהה מגיעה לכ-150 מ"ג- 250 מ"ג בהתאם לאיכות התבלין.
אף שבמחקרים קליניים נצפה שכמויות גבוהות, עד 12 גר', היו ללא תופעות לוואי, המחשבה כיום היא שכנראה אין צורך בכמויות כה גדולות כדי להפיק את מרב התועלת מתבלין זה, ומינונים נמוכים יותר יחסית, של 500 מ"ג עד 3,000 מ"ג מספקים.

אינטראקציות עם תרופות
שימוש של כורכום עם תרופות המגבירות את הנטייה לדימום מצריכה זהירות. הכורכומין כפי שצוין, מונע הצמתת טסיות, כך ששילוב של הכורכום עם אספירין, קומדין, קלקסן, הפרין ותרופות אחרות שמשפיעות על מנגנון הדימום והקרישה, דורש התייחסות וזהירות מסוימת, אם כי לא ידועים מקרים שבהם שילוב זה גרם לנזק. מסיבה זו יש גם זהירות בשילוב עם צמחי מרפא שמשפיעים על מערכת הדימום והקרישה, כמו ג'ינסנג, ג'ינקו, שום, אנג'ליקה ואחרים (18).
יש הנמנעים לשלב כורכום עם טיפול בציקלופוספמיד עקב חשש לירידה בפעילות הציטוטוקסית של תרופה זו בשילוב עם כורכומין, דבר שנצפה במחקר מעבדתי אחד שבו תרביות תאי סרטן שד נחשפו לשני התכשירים ובעקבות חשיפה זו השפעת התרופה הייתה נמוכה מהצפוי (19). נכון ל-2011, לא ידוע על מחקר קליני שמאושש תצפית זו.

סיכום
כורכומין, החומר הפעיל בתבלין כורכום, משפיע באופן משמעותי על התפתחות דלקות כרוניות ומניעתן עם הקשר הדוק למחלת הסרטן. ממצאים אלה נמצאו במספר ניכר של מחקרים מעבדתיים, מחקרים בבעלי חיים וכן במחקרים קליניים. לצורך הכנסה לשימוש סדיר של חומר זה עדיין דרושים מחקרים קליניים לא מעטים. מצד שני, החומר ידוע בפרופיל בטיחות גבוה עם רמזים מחקריים המצביעים על יתרונותיו הרבים, ולכן יש צורך בדיון מסודר עם מטופלים המעלים את הרצון לשלב חומר זה בטיפול ובמניעה של מחלתם, דיון ביתרונות ובחסרונות בשימוש, כך שהמטופלים יוכלו להגיע לידי החלטה מושכלת.

References
1. Thamlikitkul V, Bunyapraphatsara N, Dechatiwongse T. Randomized double blind study of Curcuma domestica Val. for dyspepsia. J Med Assoc Thai 1989;72(11):613-620
2. Hanai H, Iida T, Takeuchi K, et al. Curcumin maintenance therapy for ulcerative colitis: randomized, multicenter, double-blind, placebo-controlled trial. Clin Gastroenterol Hepatol 2006;4(12):1502-1506
3. Kaur C, Kapoor HC. Anti-oxidant activity and total phenolic content of some Asian vegetables. Int J Food Sci Technol 2002;37:153-161
4. Gupta SC, Kim JH, Kannappan R, et al. Role of nuclear factor-{kappa}B-mediated inflammatory pathways in cancer-related symptoms and their regulation by nutritional agents. Exp Biol Med (Maywood) 2011
5. Karin M, Greten FR. NF-kappaB: linking inflammation and immunity to cancer development and progression. Nat Rev Immunol 2005;5(10):749-759
6. Shishodia S, Chaturvedi MM, Aggarwal BB. Role of curcumin in cancer therapy. Curr Probl Cancer 2007;31(4):243-305
7. Kunnumakkara AB, Anand P, Aggarwal BB. Curcumin inhibits proliferation, invasion, angiogenesis and metastasis of different cancers through interaction with multiple cell signaling proteins. Cancer Lett 2008;269(2):199-225
8. Anand P, Sundaram C, Jhurani S, et al. Curcumin and cancer: an "old-age" disease with an "age-old" solution. Cancer Lett 2008;267(1):133-164
9. Goel A, Aggarwal BB. Curcumin, the golden spice from Indian saffron, is a chemosensitizer and radiosensitizer for tumors and chemoprotector and radioprotector for normal organs. Nutr Cancer 2010;62(7):919-930
10. Cruz-Correa M, Shoskes DA, Sanchez P, et al. Combination treatment with curcumin and quercetin of adenomas in familial adenomatous polyposis. Clin Gastroenterol Hepatol 2006;4:1035–1038
11. Dhillon N, Aggarwal BB, Newman RA, et al. Phase II trial of curcumin, an NF- B inhibitor, in patients with advanced pancreatic cancer. Clin Cancer Res 2008;14: 44 91–99
12. Vadhan Raj S, Weber D, Giralt S, et al. Curcumin downregulates NF-KB and related genes in patients with multiple myeloma: results of a phase1/2 study. Abstract American Society of Hematology 2007
13. FDA. Center for Food Safety and Applied Nutrition, Office of Premarket Approval, EAFUS: A food additive database. Available at: vm.cfsan.fda.gov/~dms/eafus.html.
14. Sharma RA, McLelland HR, Hill KA, et al. Pharmacodynamic and pharmacokinetic study of oral Curcuma extract in patients with colorectal cancer. Clin Cancer Res 2001;7:1894-1900
15. Rasyid A, Rahman AR, Jaalam K, et al. Effect of different curcumin dosages on human gall bladder. Asia Pac J Clin Nutr 2002;11:314-318
16. McGuffin M, Hobbs C, Upton R, et al eds. American Herbal Products Association's Botanical Safety Handbook. Boca Raton, FL: CRC Press, LLC 1997
17. Shoba G, Joy D, Joseph T, et al. In?uence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med 199 8;6 4:353–356
18. Shah BH, Nawaz Z, Pertani SA. Inhibitory effect of curcumin, a food spice from turmeric, on platelet-activating factor- and arachidonic acid-mediated platelet aggregation through inhibition of thromboxane formation and Ca2+ signaling. Biochem Pharmacol 1999;58:1167-1172
19. Somasundaram S, Edmund NA, Moore DT, et al. Dietary curcumin inhibits chemotherapy-induced apoptosis in models of human breast cancer. Cancer Res 2002;62(13):3868-3875



תגובות:



דף ראשי | כינוסים רפואיים | כתבי עת רפואיים | חיפוש תרופות | תנאי שימוש | אודות מדיקל מדיה | צור קשר | קוסמטיקה ואסתטיקה רפואית | קוסמטיקה רפואית
המידע המופיע באתר זה מיועד לצוות רפואי בלבד. המידע באתר אינו מהווה בשום אופן ייעוץ רפואי ו\או משפטי.
שימוש או צפייה באתר זה מעידים על הסכמתך לתנאי השימוש.
תנאי שימוש באתר זה:
ידוע לי שעל ידי שימוש באתר זה, פרטיי שמסרתי יאספו ע"י חברת מדיקל מדיה על מנת ליצור איתי קשר בנוגע לאירוע זה ולאחרים. מדיקל מדיה אף רשאית להעביר את פרטי הקשר שלי מעת לעת לחברות קשורות אליה ו/או צדדים שלישיים כחלק מהמודל העסקי שלה לשימוש בכיווני שיווק עבור לקוחותיה שכולל ניוזלטר מדעי לרופאים, מידע על עידכוני רישום של תרופות וציוד רפואי, נושאים מקצועיים, פרסומים שונים, הזמנות לכנסים, הזמנות למפגשים עם נציגי פארמה וכיוצ״ב. ידוע לי כי אני זכאי לבקש מחברת מדיקל מדיה לחדול משימוש במידע בכל עת ע"י שליחת הודעה כתובה לחברה ובמקרה זה תתבטל הסכמתי לעיל מיום שהתקבלה ההודעה.

לצפייה בתנאי השימוש לחץ\' כאן
Powered by Medical Media Ltd.
כל הזכויות שמורות לי.ש. מדיקל מדיה בע"מ ©