שלום אורח, התחבר לאתר!, שכחת את הסיסמה?
  דוא"ל:
סיסמה:
טופס רישום לאתר | הוסף למועדפים | קבע כדף הבית
WWW.MedicalMedia.co.il
אודות אינדקס קישורים עדכוני רישום חיפוש תרופות כתבי עת כינוסים דף ראשי
yoman.co.il - תוכנה לזימון תורים
Medical Search Engine
Skip Navigation Linksראשי > רשימת כתבי עת > Israeli Journal of Pediatrics - גליון מס' 78 > אלרגיה לבוטנים היא עניין של גאוגרפיה
יוני 2012 June | גיליון מס' 78 .No
צור קשר
חברי מערכת
רשימת גליונות קודמים
שער הגליון
אלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה
אלרגיה לבוטנים היא עניין של גאוגרפיה


פרופ' אילן דלאל מנהל השירות לאלרגיה בילדים, מנהל מיון ילדים, מרכז רפואי ע"ש אדית וולפסון, חולון; הפקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל אביב

רקע
השכיחות האמיתית של אלרגיה למזון בקרב תינוקות וילדים שיעורה סביב 8%-2% ובמבוגרים השכיחות יורדת ל2%-1%, אם כי במדינות מסוימות 30% מהאוכלוסייה חושבת שהיא סובלת מתופעות אלרגיות כלשהן למזון. האלרגנים השכיחים בילדות הם הבאים: חלב פרה, ביצים, שומשום, בוטנים, אגוזים, חיטה, סויה, דגים, קיווי. חלק גדול ממקרי האלרגיה לחלב פרה, לביצים, לחיטה ולסויה חולפים עד גיל 5-3 שנים, עם זאת רק כ-20% עד 30% מכלל מקרי האלרגיה לבוטנים ולשומשום חולפים. כך שהאלרגנים השכיחים בגיל המבוגר כוללים בוטנים, אגוזים, שומשום, דגים ומאכלי ים.
ידוע שאלרגיה למזון היא גם עניין של גאוגרפיה. למשל, אלרגיה לשומשום שכיחה בארץ ונדירה במקומות אחרים, אלרגיה לחרדל שכיחה בצרפת, אלרגיה לדגים שכיחה במדינות הצורכות דגים מגיל צעיר כמו יפן, ספרד ועוד. ובסינגפור, קיימת שכיחות גבוהה של אלרגיה לקני ציפורים (מעדן יוקרתי של מרק קני ציפורים המוגש רק במסעדות נחשבות!).
הסיפור של אלרגיה לבוטנים הוא מרתק. שכיחות האלרגיה לבוטנים גבוהה במדינות מערביות, כמו ארצות הברית, קנדה, בריטניה, אוסטרליה וכו' ונדירה במדינות, כמו איטליה, מדינות המזרח הרחוק וסין. הטענה המקובלת היא שחשיפה לבוטנים בכמות גדולה גורמת לעלייה בשכיחות האלרגיה לבוטנים. עבודות הראו שכ-90% מכלל הילדים בארה"ב נחשפו לבוטנים עד גיל שנתיים, וצריכת הבוטנים לנפש בארה"ב גבוהה פי 5! יחסית למדינה כמו איטליה שבה שכיחות האלרגיה לבוטנים כאמור נמוכה. דא עקא, צריכת בוטנים בארצות המזרח הרחוק גבוהה וקרובה לצריכה לנפש בארה"ב. אם כך, איך ניתן להסביר את השונות הניכרת בשכיחות האלרגיה לבוטנים במדינות אלה. מחקרים שונים הצביעו שההבדל העצום קשור אולי לשיטות ההכנה השונות של הבוטנים במדינות אלה. במדינות מערביות החשיפה לבוטנים היא דרך חמאת בוטנים (קלייה ואחר כך טחינה של בוטנים), ואילו במדינות אסייתיות הכנת הבוטנים שונה וכרוכה בבישול הבוטנים ואחר כך טיגון). החוקרים הראו ששיטת בישול זאת גורמת לשינוי מבני בחלבוני הבוטנים ואיבוד חלק מהתכונות האלרגניות של הבוטנים.
אלרגיה לבוטנים עלולה לגרום לתופעות שונות באיברים שונים: עור - פריחה או בצקות; מערכת העיכול - הקאות, כאבי בטן ושלשול; מערכת הנשימה - נזלת, שיעול וצפצופים. ייתכנו גם מקרים של תגובה אנפילקטית שהיא תגובה אלרגית קשה מסכנת חיים, ויש גם מקרים של תמותה. למעשה, רוב מקרי המוות הקשורים למזון במדינות מערביות, כמו ארה"ב, קנדה, בריטניה וכו', נגרמים מתגובות אנפילקטיות לבוטנים או לאגוזים.

מה המצב בארץ?
בסקר גדול שערכנו בקרב יותר מ-9,000 תינוקות וילדים עד גיל שנתיים מצאנו שהאלרגנים השכיחים בארצנו הם חלב פרה וביצים, כמו שמקובל בכל המדינות ("אלרגנים אוניברסאליים"). להפתעתנו, האלרגן השלישי בשכיחותו בארץ הוא שומשום, ורק במקום הרביעי בשכיחות נמוכה פי 4! היו בוטנים. ההסבר שלנו לשכיחות הגבוהה של אלרגיה לשומשום בארצנו הוא שתינוקות בארץ נחשפים מגיל צעיר מאוד (בד"כ פחות מגיל שנה) לשומשום דרך הוספת טחינה או חלבה למזונם כדי להעשירו בקלוריות, ברזל ומינרלים חיוניים אחרים. ומה ההסבר לשכיחות הנמוכה לבוטנים למרות חשיפה רבה לבוטנים דרך חטיפים המכילים חמאת בוטנים (במבה ודומיה) החל מגיל צעיר מאוד?
בניסיון לענות על שאלה זאת נעשה מחקר רחב היקף בשיתוף פעולה של חוקרים מבריטניה ומישראל. הם בדקו את שכיחות האלרגיה לבוטנים בילדים בגילים 18-4 שנים במדינות אלה. כדי לנטרל גורמים גנטיים שונים, נבדקה השכיחות רק בקרב ילדים בבתי ספר יהודים. שכיחות האלרגיה לבוטנים בבריטניה הייתה 1.85% לעומת שכיחות של 0.17% בלבד בישראל, כלומר בבריטניה האלרגיה לבוטנים שכיחה פי 10! ההסבר שלהם להפרשים העצומים בשכיחות הוא מקורי ומעניין: תינוקות בארץ נחשפים לבוטנים (כאמור דרך חטיפים המכילים חמאת בוטנים) מגיל צעיר ובכמות גדולה לעומת תינוקות בבריטניה. בבריטניה תינוקות לא נחשפים כלל לבוטנים בשנת החיים הראשונה כחלק ממדיניות של הימנעות מחשיפה למזונות בעלי פוטנציאל אלרגני גבוה בגיל צעיר בניסיון להוריד את שכיחות האלרגיה למזון. בעצם, חשיפה מוקדמת בגיל צעיר גורמת להתפתחות סבילות למזון ולא להתפתחות אלרגיה! מובן שיש צורך במחקרים נוספים רבים בתחום זה כדי להוכיח או לשלול טענה זאת, אך אין ספק שההבדל בשכיחות האלרגיה לבוטנים במדינות שונות הוא עצום ודורש הסבר.
לצערנו, בשנים האחרונות היו 5 מקרי מוות מאלרגיה למזון, 4 מתוכם בשל אלרגיה לחלב פרה. לאחרונה, נוסף לרשימה מקרה טרגי של בחורה שנפטרה לאחר אכילת אגוזים. מניתוח הגורמים הקשורים לתמותה ממזון בעולם מתברר שיש מכנה משותף לכל המקרים: כמעט כל המקרים קרו בגיל של 30-10 שנה, כמעט כולם סבלו מאסתמה ונוסף על כך, חלק קטן בלבד היו מצוידים במזרק האפיפן (מזרק אוטומטי המכיל אדרנלין והוא למעשה תרופת הבחירה הראשונית לתגובה אלרגית קשה), חלק אחר לא ידעו איך להשתמש בו וחלק נוסף הזריקו אותו מאוחר מדי.
הטיפול היחיד הבטוח כיום הוא הימנעות מוחלטת מצריכה של מזונות המכילים את האלרגן. חשוב שכל בני המשפחה יידעו היכן עלול המזון החשוד להימצא ("אלרגנים נחבאים"), ולכן רצוי שכל ילד עם אלרגיה למזון יעבור אבחון אצל רופא אלרגיה מומחה. כל מקרה של תגובה אלרגית קשה למזון חייב לעבור הדרכה מדוקדקת לגבי דרכים שבהן המשפחה, המעון, גן הילדים צריכים להתמודד עם תגובות אלה. חשוב לצייד את המשפחות בתרופות המתאימות, ולאמן אותם בשימוש במזרק אפיפן במידת הצורך.בשנים האחרונות ישנם מחקרים הבודקים את נושא השרית הסבילות באלרגיה למזון(בעיקר חלב פרה, ביצים ובוטנים) על ידי חשיפה מבוקרת בכמויות קטנות למזון האלרגני. חשוב לדעת שבשלב זה הדבר נעשה רק במסגרת של ניסוי קליני מפוקח היטב במסגרת בית חולים בלבד.
בארץ הוקמה עמותת "יהל" – עמותה של הורים לילדים אלרגיים למזון, שעושה עבודת קודש בתחום של קידום והעלאה של המודעות לנושאים הקשורים לאלרגיה למזון בקרב הורים, בתי ספר, גנים, מעונות, חברי כנסת ומשרדי הממשלה הרלוונטיים, כולל משרד החינוך ומשרד הבריאות. כתובת העמותה באינטרנט: foodallergy.co.il

קווים מנחים של משרד הבריאות הנוגעים ישירות לתזונת תינוקות וילדים
לאור ההתפתחויות והגילויים החדשים בתחום של אלרגיה למזון, פורסמו לאחרונה קווים מנחים של משרד הבריאות הנוגעים ישירות לתזונת תינוקות וילדים:
* אין עדות לכך שהגבלות תזונתיות בכלכלת האם בזמן ההיריון או בזמן הנקה מסייעות בהפחתת אטופיה, ולכן המגבלות הקודמות הוסרו.
* תינוקות בסיכון גבוה לאטופיה – הנקה בלבדית למשך 4 חודשים לפחות מורידה שכיחות אטופיק דרמטיטיס ואלרגיה לחלב פרה במשך השנתיים הראשונות לחיים.
* הנקה למשך 3 חודשים מגינה מפני צפצופים בשנתיים הראשונות, אך אין מספיק הוכחות שהנקה מגנה מפני אסתמה מעבר לגיל 6 שנים.
* הנקה למשך כ-6 חודשים היא המטרה המועדפת.
* אין להתחיל מזונות משלימים לפני גיל 17 שבועות ולא יאוחר מגיל 26 שבועות.
* ההמלצות תקפות לכל התינוקות הניזונים מחלב אם או פורמולה על בסיס חלבי.
* הימנעות ממזונות בעלי פוטנציאל אלרגני גבוה, כמו דגים, בוטנים, שומשום או ביצים, לא הראתה הוכחות משכנעות בהורדת האטופיה אצל תינוקות עם/בלי סיכון גבוה להתפתחות מחלות אטופיות, ולכן הוסרו מגבלות הגיל.
* מומלץ לחשוף את התינוק לגלוטן עד גיל 7 חודשים אך לא לפני גיל 4 חודשים. ייתכן שחשיפה הדרגתית מורידה שכיחות של צליאק, אלרגיה לחיטה ואפילוType 1 Diabetes Mellitus.
* יש למנוע כלכלה טבעונית אצל תינוקות וילדים.


References
1. Dalal I, Binson I, Reifen R, et al. Food allergy is a matter of geography after all: sesame as a major cause of severe IgE-mediated food allergic reactions among infants and young children in Israel. Allergy 2002;57:362-365
2. Chiang WC, Kidon MI, Liew WK, et al. The changing face of food hypersensitivity in an Asian community. Clin Exp Allergy 2007;37:1055-1061
3. Beyer K, Morrow E, Li XM, et al. Effects of cooking methods on peanut allergenicity. J Allergy Clin Immunol 2001;107:1077-1081
4. du Toit G, Katz Y, Sasieni P, et al. Early consumption of peanuts in infancy is associated with a low prevalence of peanut allergy. J Allergy Clin Immunol 2008;122:984-991
5. Houriane JO'B, Roberts SA, Warner JO. Resolution of peanut allergy: case control study. BMJ 1998;316:1271-1275
6. Sampson HA. Update on food allergy. J Allergy Clin Immunol 2004;113:805-819
7. Bock SA, Munoz-Furlong A, Sampson HA. Further fatalities caused by anaphylactic reactions to food, 2001-2006. J Allergy Clin Immunol 2007;119:1016-1018
8. Pumphrey RSH, Gowland MH. Further fatal allergic reactions to food in the United Kingdom, 1999-2006. J Allergy Clin Immunol 2007;119:1018-1019
9. Aaronov D, Tasher D, Levine A, et al. Natural history of food allergy in infants and children in Israel. Ann Allergy Asthma Immunol 2008;101:637-640


תגובות:



דף ראשי | כינוסים רפואיים | כתבי עת רפואיים | חיפוש תרופות | תנאי שימוש | אודות מדיקל מדיה | צור קשר | קוסמטיקה ואסתטיקה רפואית | קוסמטיקה רפואית
המידע המופיע באתר זה מיועד לצוות רפואי בלבד. המידע באתר אינו מהווה בשום אופן ייעוץ רפואי ו\או משפטי.
שימוש או צפייה באתר זה מעידים על הסכמתך לתנאי השימוש. לצפייה בתנאי השימוש לחץ\' כאן
Powered by Medical Media Ltd.
כל הזכויות שמורות לי.ש. מדיקל מדיה בע"מ ©