שלום אורח, התחבר לאתר!, שכחת את הסיסמה?
  דוא"ל:
סיסמה:
טופס רישום לאתר | הוסף למועדפים | קבע כדף הבית
WWW.MedicalMedia.co.il
אודות אינדקס קישורים עדכוני רישום חיפוש תרופות כתבי עת כינוסים דף ראשי
yoman.co.il - תוכנה לזימון תורים
Medical Search Engine
Skip Navigation Linksראשי > רשימת כתבי עת > Israeli Journal of Family Practice - גליון מס' 177 > תזונה: גורם וטיפול בתסמונת המעי הרגיש (IBS)
נובמבר 2013 November | גיליון מס' 177 .No
צור קשר
חברי מערכת
רשימת גליונות קודמים
שער הגליון
תזונה ומחלות כרוניות ברפואה הראשונית
תזונה: גורם וטיפול בתסמונת המעי הרגיש (IBS)


ד"ר רוני ברוך, ד"ר רם דיקמן


מהי תסמונת המעי הרגיש?
תסמונת המעי הרגיש (IBS – Irritable Bowel Syndrome) היא השכיחה מבין ההפרעות התפקודיות (פונקציונליות) של מערכת העיכול, ופוגעת בעד כעשירית מאוכלוסיית הבוגרים. IBS מתאפיינת בעיקר בכאב בטן כרוני, בתפיחות ובאי סדירות של היציאות. ההתבטאות של IBS איננה אחידה, יש הסובלים מעצירות, יש הסובלים משלשולים ויש הסובלים משניהם לסירוגין.
חשוב לציין כי התסמינים (סימפטומים) אינם מוסברים באמצעות בדיקות אבחנתיות ספציפיות, כלומר אין לתלונות אלו בסיס אורגני ידוע או סמן ביולוגי מובהק (כמו אנמיה, ירידה במשקל או שקיעת דם מוחשת), ומכאן הנטייה לכנות את אוסף התסמינים המאפיין IBS כתסמונת (סינדרום).
לדעת העוסקים בחקר IBS ובטיפול בו המקור לכינוי "המעי הרגיש" או "המעי הרגיז" (Irritable Bowel) נובע מרגישות יתר של מערכת העיכול לגירויים כגון מתיחה (כאשר הבטן תפוחה ודופן המעי נמתח) והתכווצות. המנגנון העיקרי האחראי לתופעה זאת קשור לליקויים בתקשורת בציר מעי-מוח, הגורמים לשינויים בתנועתיות המעי ולעלייה ברגישות המעי לגירוי. ציר זה מושפע בין היתר מגורמים פסיכולוגיים כגון חרדה, דחק או טראומה כמו אבדן של קרוב או פרידה, אך גם מגורמים סביבתיים כגון אי סבילות למזונות או לרכיבי מזון מסוימים, זיהומים ותת ספיגה של מלחי מרה.
כיצד מטפלים בתסמונת?
הבירור והטיפול ב-IBS דורשים תחילה לשלול גורמים אורגניים היכולים להביא לתסמינים זהים. במבוגרים מגיל 50 ומעלה הבירור יכלול בדיקה של המעי הגס (קולונוסקופיה) לשלילת סרטן המעי הגס, רוטינת דמים וסמנים לשלילת תהליך דלקתי במעי, בדיקות לשלילת מחלת הצליאק ותבחיני נשיפה לבחינת אי סבילות ללקטוז, לפרוקטוז ולסורביטול. מרגע שאובחנה IBS, אפשר להתחיל בטיפול המכוון לתסמין העיקרי (עצירות או שלשול), אולם רצוי לחפש טיפול שיביא לשיפור של כל התסמינים (כאב בטן כרוני, שינוי בהרגלי היציאות ותפיחות). לשם כך אפשר להשתמש בתכשירים כגון קולפרמין, בסיבים תזונתיים מסיסים (מטאמוציל וקונסיל), ואפשר גם לנסות טיפול התנהגותי (ביופידבק, דמיון מודרך, טיפול רגשי – CBT) וטיפול בהיפנוזה. כדי לשפר את כלל התסמינים שהמטופל סובל מהם, קיים גם טיפול תרופתי עם תכשירים נוגדי דיכאון מכמה סוגים, שהוכח שהם משפרים באופן כוללני את תסמיני ה-IBS או שילוב של טיפול התנהגותי יחד עם טיפול תרופתי.
מהו תפקיד המזון ב-IBS?
מנקודת מבטו של המטופל, עיקר התסמינים הקשורים ל-IBS מקורם באי סבילות או ברגישות למזון. בעבודות שונות עולה שכ-50% מהמטופלים עם תסמונת זאת, מדווחים על החמרה בתסמינים לאחר הארוחה. אחוז זה גבוה משמעותית בהשוואה למטופלים שאינם סובלים מ-IBS. עד כ-60% מהסובלים ממעי רגיש סבורים שהם סובלים מאלרגיה או מאי סבילות למרכיבי מזון מסוימים, ומעוניינים לדון עם הרופא במקומו של המזון במצבם. הדיווחים על הקשר בין התסמינים למזון אינו עקבי, יש "יום טוב" ויש "יום רע". כתוצאה מכך מטופלים אלה מחפשים ללא הרף פתרון תזונתי לבעייתם.
נשאלת השאלה אם ייתכן שמטופלים עם IBS אוכלים מזונות שונים מאנשים שאינם סובלים מתסמונת זאת או שמא הם צורכים כמויות שונות של סוגי מזונות שונים? מתברר שאין הדבר כך. בספרות הרפואית מתואר כי אין שוני בצריכת סוגי המזונות בין קבוצת הסובלים ממעי רגיש לקבוצת ביקורת. לפיכך כדי להבין אם יש קשר בין המזון לתסמיני IBS, בשלב הראשון יש לבחון את המרכיבים של המזון ולבדוק אם הם גורמים לתסמינים.
מזון כגורם וכטיפול בתסמונת
1. FODMAP (Fermentable Oligosaccharides Disaccharides Monosaccharides and Polyols) – בשנים האחרונות מצטברות יותר ויותר עדויות מבוססות על השפעתן של פחמימות על מטופלים עם IBS. הכוונה היא לתכולת פרוקטנים וגלקטנים (FOS – פרוקטואוליגוסכרידים), ללקטוז, לפרוקטוז ולכוהלים שונים (פוליאולים כגון סורביטול, מלטיטול ועוד) במזון. נושא זה מהווה פריצת דרך בטיפול התזונתי במטופלים עם IBS, בעיקר מכיוון שהוא מבוסס ראיות (Evidence Based). עד כה פורסמו כמה עבודות,(1–3) המדגימות את הקשר בין רכיבים אלה לתסמינים אופייניים שמטופלים עם IBS סובלים מהם, לדוגמה תפיחות, גזים וכאבי בטן. טבלה 1 מסכמת את מגוון ההמלצות התזונתיות לצריכת מזונות התואמים לתיאוריה הזו. ההמלצות בטבלה אינן תחליף לייעוץ תזונתי אישי, אך עשויות לסייע למטופל לפני שהוא מגיע לדיאטנית מומחית בתחום. מומלץ לנסות המלצות אלו במשך 3–4 שבועות, כדי לבחון את יעילותן.
2. קפאין – ידוע שלקפאין יכולת להגביר את תנועתיות המעי. לצריכת קפאין השפעה רעה על התסמינים, בעיקר במטופלים עם IBS הסובלים משלשולים.
3. שומן במזון – ידוע מהספרות שתכולת השומן בארוחה מהווה מרכיב העשוי להחמיר את התסמינים בקרב הסובלים מ-IBS. מדווח כי מצד אחד ארוחה עתירת שומן מאטה את קצב התרוקנות הקיבה, ומצד שני מגבילה את יכולת הסובלים מהתסמונת לפלוט גזים, וכך מוחמרת תחושת הנפיחות שרבים מהסובלים ממעי רגיש מדווחים עליה.
4. כימיקלים במזון – אחת התיאוריות המועלית בספרות המדעית, עוסקת במרכיבים שונים במזון שמקורם בעיקר בצמחים שונים, והם עשויים לעורר תגובה במערכת העיכול אצל מטופלים הסובלים ממעי רגיש. התרכובות הן סליצילטיים, אמיניים, גלוטמאטיים, בנזואטיים וסולפידיים, שתפקידם בטבע הוא לצורכי הגנה ורבייה, והם בעלי תפקידים אנטי-בקטריאליים מגוונים. ריכוזם במזונות שונים משתנה, גם כתוצאה מבשלות/הזדקנות הפרי/הצמח, ובריכוזים שונים רכיבים אלה עשויים לעורר תגובה אימונית בעלת אפקט הכרוך בתסמינים במערכת העיכול האנושית אצל הסובלים ממעי רגיש
5. גלוטן – בעבודות ראשוניות שפורסמו לאחרונה, נמצא שאנשים הסובלים ממעי רגיש עשויים לסבול מתסמינים האופייניים לחשיפה לגלוטן, למרות שאינם חולי צליאק. המנגנון המסביר את הסבל אינו ברור דיו, ולכן אין עדיין הנחיות מבוססות ספרות בעלות תיקוף משמעותי הממליצות להימנע מגלוטן למטופלים עם IBS.
6. התנהגות אכילה – אחד המרכיבים החשובים והמשמעותיים המשפיעים על הסובלים ממעי רגיש הוא ללא ספק המרכיב ההתנהגותי-רגשי, ומכאן שגם לסממנים המאפיינים את התנהלותו התזונתית של הסובל מהתסמונת יש משמעות. למה הכוונה? לדוגמה אכילת ארוחת בוקר, ידוע שלסובלים מעצירות כמרכיב דומיננטי, הוספת ארוחת בוקר, אפילו קטנה, עשויה להקל על הסבל ולשפר את היציאות. אכילה תוך כדי עבודה, דיבור ונהיגה עשויה לגרום לאי נוחות גדולה, עקב לעיסה לא מספקת ובליעת המזון במהירות, הכרוכה בבליעת אוויר תוך כדי האכילה. שתייה תוך כדי אכילה גם כן עשויה להיות כרוכה בבליעת אוויר. רווחים גדולים בין ארוחה לארוחה עקב סדר יום עמוס, עשויה לגרום לאכילה בולמוסית, המכבידה מאוד על הסובל מ-IBS. לכן מומלץ מאוד לתת את הדעת על היבט זה, ולבחון אותו לפרטיו כשעוסקים בטיפול בחולה הסובל מהתסמונת.


טבלה 1 – מזונות מומלצים לאכילה ומזונות עתירי FODMAP

מומלץ להימנע
מזונות מומלצים
מזונות המכילים לקטוז (סוכר חלב)
חלב ניגר, מעדני חלב, גבינות רכות
גבינות קשות צהובות, קוטג'
מזונות המכילים פרוקטוז (סוכר פירות)
פירות יבשים, דבש, תפוח עץ, אגס, אבטיח, מיצי פירות, פירות משומרים, מנגו, פפאיה, ליצ'י, קרמבולה, ענבים
בננה, תות שדה, אשכולית, מנדרינה,
תפוז, מלון
מזונות עשירים בסיבים
תזונתיים*
לחם מחיטה מלאה, לחם דגנים, גרנולה, מוזלי, פסטה מלאה, אורז מלא, קטניות, דגני בוקר מועשרים בסיבים, חטיפי בריאות, כרוב, כרובית, כרוב ניצנים, ברוקולי, עולש (ציקוריה), שום ובצל חי, ארטישוק, פיצוחים
אורז, פריכיות אורז (ללא תוספות), לחם לבן, לחם אחיד, קרקרים ללא תוספת סיבים תזונתיים, לחם כוסמין, פסטה, פתיתים, קוסקוס, ירקות כגון בטטה, גזר, דלעת, דלורית, קישוא, תרד
מזונות המכילים ממתיקים מלאכותיים מקבוצת הכוהלים (סורביטול, מלטיטול, מניטול, קסיליטול, איזומלט)
מסטיקים, סוכריות ומשקאות מתוקים ללא סוכר ומזונות דלי קלוריות, משמש, אפרסק, נקטרינה, פטריות, שזיף, אבוקדו
ממתיקים על בסיס סוכרוז (סוכר), ממתיקים על בסיס סכרין, סוכרלוז ואספרטאם, אוכמניות, קיווי
* המלצות אלו ניתנות בידיעה שסיבים תזונתיים מועילים לבריאות, אך עלולים לגרום לתסמינים כגון תחושת נפיחות בבטן וריבוי גזים
- ככלל בשר, דגים וביצים מותרים ללא הגבלה
- ירקות שאינם כלולים בטבלה זו אפשר לצרוך במידה סבירה

תגובות:



דף ראשי | כינוסים רפואיים | כתבי עת רפואיים | חיפוש תרופות | תנאי שימוש | אודות מדיקל מדיה | צור קשר | קוסמטיקה ואסתטיקה רפואית | קוסמטיקה רפואית
המידע המופיע באתר זה מיועד לצוות רפואי בלבד. המידע באתר אינו מהווה בשום אופן ייעוץ רפואי ו\או משפטי.
שימוש או צפייה באתר זה מעידים על הסכמתך לתנאי השימוש.
תנאי שימוש באתר זה:
ידוע לי שעל ידי שימוש באתר זה, פרטיי שמסרתי יאספו ע"י חברת מדיקל מדיה על מנת ליצור איתי קשר בנוגע לאירוע זה ולאחרים. מדיקל מדיה אף רשאית להעביר את פרטי הקשר שלי מעת לעת לחברות קשורות אליה ו/או צדדים שלישיים כחלק מהמודל העסקי שלה לשימוש בכיווני שיווק עבור לקוחותיה שכולל ניוזלטר מדעי לרופאים, מידע על עידכוני רישום של תרופות וציוד רפואי, נושאים מקצועיים, פרסומים שונים, הזמנות לכנסים, הזמנות למפגשים עם נציגי פארמה וכיוצ״ב. ידוע לי כי אני זכאי לבקש מחברת מדיקל מדיה לחדול משימוש במידע בכל עת ע"י שליחת הודעה כתובה לחברה ובמקרה זה תתבטל הסכמתי לעיל מיום שהתקבלה ההודעה.

לצפייה בתנאי השימוש לחץ\' כאן
Powered by Medical Media Ltd.
כל הזכויות שמורות לי.ש. מדיקל מדיה בע"מ ©