הקרנה פרופילקטית, במידה מתונה, לשד ללא הסרטן עשויה למנוע היווצרות סרטן שני
Potential Reduction of Contralateral Second Breast-Cancer Risks by Prophylactic Mammary Irradiation: Validation in a Breast-Cancer-Prone Mouse Model
לנשים ששרדו לאחר טיפול לסרטן השד יש סיכון של אחת לשש לפתח סרטן בשד השני.
מחקר שבוצע בעכברים ומפורסם ב-PLOS ONE, מצא כי הסיכון הזה פוחת משמעותית תחת טיפול של הקרנות במינון נמוך לשד הבריא, במקביל להקרנת השד החולה.
אם טיפול זה יתאים לבני אדם, אפשר יהיה למנוע עשרות אלפי מקרים של סרטן בשד השני.
כיום עלו סיכויי ההישרדות מסרטן השד ל-77%. תרופות כגון Tamoxifen ו-Aromatase Inhibitors מפחיתות את הסיכון לתמותה, בעיקר בנשים בעלות גידולים חיוביים לקולטני אסטרוגן.
בשל הסיכון המוגבר לסרטן בשד השני, עוברות 10%-20% מהנשים כריתה מונעת של השד השני.
הרעיון להקרין שד למניעת גידול התקבל בעקבות תצפיות שהראו שבעת הקרנת השד, גם בשלושת הרביעים החופשיים מגידול הקרינה גרמה להרס תאים טרום סרטניים.
הקו המוביל את החוקרים היה לתת מינון קרינה כזה שיהרוס תאים טרום סרטניים, אך במקביל להימנע מהסיכון לסרטן כתוצאה מהקרינה.
ממצאי המחקר הראו שקרינה מונעת הפחיתה את הסיכון לסרטן בשד השני פי שלושה, נתון שמיתרגם ל-100,000 מקרים של סרטן שד שאפשר למנוע בארה"ב.
העכברים שטופלו במנות קרינה של 12 ו-Gy 16 נהנו מסיכון מופחת לסרטן בשד השני בפקטור של 2.2 (95% CI, 1.1-5.0) ו-3.1 (95% CI, 1.3-8.3) בהתאמה, בהשוואה לעכברים שנחשפו למנות קרינה נמוכות מאוד ולקבוצת בקרה שלא נחשפה לקרינה.
מסקנת החוקרים היא כי ייתכן שהטיפול יהיה יעיל בנשים עם גידולים חיוביים לקולטני אסטרוגן בשילוב עם תרופות כמו Tamoxifen ו-Aromatase Inhibitors או כטיפול יחיד בנשים עם גידולים ללא קולטני אסטרוגן.
החוקרים מתכננים מחקר המשך בעכברים שיבדוק אם טיפול זה יעיל גם בנשאיות המוטציות בגנים BRCA1 ו-BRCA2.
www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0085795
קבצים מצורפים:
|
|
|
|
|
תגובות:
|
|