שלום אורח, התחבר לאתר!, שכחת את הסיסמה?
  דוא"ל:
סיסמה:
טופס רישום לאתר | הוסף למועדפים | קבע כדף הבית
WWW.MedicalMedia.co.il
אודות אינדקס קישורים עדכוני רישום חיפוש תרופות כתבי עת כינוסים דף ראשי
yoman.co.il - תוכנה לזימון תורים
Medical Search Engine
Skip Navigation Linksראשי > רשימת כתבי עת > Israeli Journal of Family Practice - גליון מס' 179 > סגולותיו של לחם השיפון לחולה הטרום סוכרתי והסוכרתי
פברואר 2014 February | גיליון מס' 179 .No
צור קשר
חברי מערכת
רשימת גליונות קודמים
שער הגליון
סוכרת
סגולותיו של לחם השיפון לחולה הטרום סוכרתי והסוכרתי


ד"ר יוסף קלינמן ז"ל, הדס יריב

במדינת ישראל חיים כ-500,000 חולי סוכרת, ומחלת הסוכרת מהווה עומס כבד על מערכת הבריאות, בבתי החולים ובקהילה. האתגר הגדול של הצוות המקצועי בקהילה הוא לרכז את מאמציו בראש ובראשונה במניעה. חינוך לתזונה מאוזנת, מניעת השמנת יתר ועידוד פעילות גופנית הם שלושת היסודות המרכזיים שיסייעו במניעת המחלה.

טיפול תזונתי למניעת סוכרת

השמנה, ובעיקר השמנה בטנית, מגבירה את התנגודת לאינסולין ומעלה את הסיכון לסוכרת מסוג 2. לכן לירידה במשקל ולשמירה על משקל תקין לטווח ארוך יש חשיבות רבה ביותר במניעת המחלה.1

תזונת החולה הטרום סוכרתי והסוכרתי צריכה להתבסס על ליבת התזונה הבריאה שממליצים רוב ארגוני הבריאות, הכוללת דגנים מלאים, ירקות, פירות, קטניות, מוצרי חלב דלי שומן, עוף, דגים (לא מטוגנים) ושומן בלתי רווי ממקורות של שמן זית, אגוזים, שקדים ואבוקדו. מומלצת תזונה דלה בשומן רווי, בשומן טרנס, במלח, בבשר מעובד ובקלוריות. חשוב לעודד מזונות עשירים בסיבים תזונתיים ובעלי אינדקס גליקמי נמוך.3,2

פחמימות

פחמימות הן אב המזון העיקרי המשפיע על רמות הסוכר בדם. ההמלצות התזונתיות לצריכת פחמימות נעכלות לסוכרתיים על פי RDA וכפי שהתפרסמו בנייר העמדה של האיגוד האמריקאי לסוכרת, מבוססות על צריכה יומית של 130 גרם פחמימות, המהוות "דלק" למוח ולמערכת העצבים המרכזית, ללא תלות בייצור גלוקוז משומן וחלבון.14,1 מקור הפחמימות המומלץ הוא דגנים מלאים כמו אורז מלא, לחם שיפון ופסטה מחיטה מלאה, קטניות כמו עדשים, שעועית ואפונה ופירות וירקות עמילניים כמו בטטה ותירס.1

לחם הוא אחד ממקורות הפחמימה העיקריים בתפריט היומי של אוכלוסיית העולם כולו. זהו מזון בסיסי, התורם פחמימות ומהווה מקור אנרגיה. לחמים רבים תורמים גם סיבים תזונתיים.5 מומלצת צריכה של דגנים מלאים כמקור לפחמימות. הדגנים המלאים הנפוצים והעיקריים בשימוש בתעשיית מוצרי המאפה הם חיטה, שיפון ושיבולת שועל.

אינדקס גליקמי ועומס גליקמי

מדדים אלו משמשים להערכה של מידת העלייה ברמות הסוכר בדם לאחר אכילת מזונות המכילים פחמימות. מזון עם אינדקס גליקמי גבוה מעוכל ונספג מהר, וכתוצאה מכך גורם לעלייה חדה בסוכר בדם. מזון עם אינדקס גליקמי נמוך מעוכל ונספג לאט, וגורם לעלייה מתונה בסוכר ובאינסולין בדם. מחקרים מלמדים כי תזונה המבוססת על מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך מפחיתה את רמות האינסולין ואת רמות הגלוקוז בדם, בהשוואה למזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה. תזונה כזו מסייעת גם בהפחתת הסיכון למחלות לב, בהפחתת רמות הכולסטרול, בשיפור תחושת השובע ובשמירה על משקל תקין.6

סיבים תזונתיים

סיבים תזונתיים (Dietary Fiber) מהווים חלק בלתי נפרד מהמזון, בדרך כלל ממקור צמחי, וכוללים ליגנין ופחמימות מהצומח שלא עוברים פירוק על ידי אנזימים במעי הדק. צריכת סיבים תזונתיים עשויה לשפר את התגובה הגליקמית לאחר ארוחה. יתרונות פיזיולוגיים נוספים הם סיוע בפעילות מערכת העיכול, הפחתת כולסטרול LDL, ויסות משקל, תרומה לתחושת השובע, השפעה פרה-ביוטית ומניעת סרטן המעי. ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות הם ספקי הסיבים הגדולים מבין מזונותינו. כמות הסיבים במנה מקובלת של פרי, ירק או דגנים נעה בין 1 גרם ל-3 גרם. כמות הסיבים במנה מקובלת של קטניות ודגנים מלאים היא יותר מ-3 גרם.8,7

מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך מומלצים במיוחד לחולי סוכרת

מחקר קליני שפורסם ב-JAMA בדק במשך שישה חודשים את השפעתן של שתי דיאטות על חולי סוכרת מסוג 2, דיאטה בעלת אינדקס גליקמי נמוך ודיאטה עשירה בסיבים. תוצאות המחקר מלמדות כי בקרב צרכני הדיאטה בעלת האינדקס הגליקמי הנמוך, נמצאו בדם רמות HbA1c נמוכות באופן מובהק (ירידה של 0.5% ב-HbA1c, p<0.001), בהשוואה לצרכני הדיאטה העשירה בסיבים תזונתיים (ירידה של 0.18% ב-HbA1c, p<0.001) (גרף מספר 1). במקביל נמצאה עלייה מובהקת בכולסטרול HDL (1.7 mg/dL) בקרב צרכני הדיאטה בעלת האינדקס הגליקמי הנמוך, לעומת ירידה בערכי הכולסטרול HDL (-0.2 mg/dL) בקרב צרכני הדיאטה העשירה בסיבים תזונתיים. לא נמצאו הבדלים מובהקים בין הקבוצות בפרמטרים של ירידה במשקל, לחץ דם, C-Reactive Protein וטריגליצרידים.9

מחקר חדש שפורסם בשנת 2013 ב-Diabetes Education בחן את השפעת הצריכה של ארבעה סוגי לחמים שונים, לחם מקמח לבן, לחם מקמח מלא בתוספת סודה, לחם מדגנים מלאים ולחם מקמח שיפון (פומפרניקל), על התגובה הגליקמית והאינסולינמית ועל התיאבון בקרב חולי סוכרת מסוג 2. תוצאות המחקר מלמדות כי לאחר אכילת לחם שיפון התגובה הגליקמית נמוכה באופן מובהק בהשוואה לשאר הלחמים (p<0.001) (גרף מספר 2), והתגובה האינסולינמית נמוכה בהשוואה ללחם לבן וללחם מדגנים מלאים (p<0.001) (גרף מספר 3). במחקר נצפה כי במשך 270 דקות מאז תחילת אכילת לחם השיפון הורגשה תחושת שובע משמעותית ושביעות רצון טובה יותר, מאשר לאחר אכילת שאר הלחמים.10 ממצא דומה תואר כבר במחקר פיני משנת 1999 שנערך באוכלוסייה בריאה.11

מטה-אנליזה שפורסמה ב-American Journal of Clinical Nutrition סקרה 37 מחקרים שבחנו את ההשפעה של אינדקס/עומס גליקמי (GI/GL) על מחלות כרוניות. בכל המחקרים נמצא כי דיאטות בעלות אינדקס/עומס גליקמי גבוה מעלות את הסיכון

לסוכרת מסוג 2, למחלות לב, למחלות כיס מרה ולסרטן. נמצאה קורלציה חיובית יותר לאינדקס גליקמי, מאשר לעומס גליקמי.

ההשפעה המיטיבה של אינדקס גליקמי על סוכרת, על מחלות לב ועל סרטן המעי הגס נמצאה זהה, ואף גבוהה, מההשפעה שנצפתה במחקרים על דגנים מלאים וסיבים.12

יתרונות בריאותיים נוספים ללחם השיפון

גרעיני השיפון ידועים כבעלי תכולה גבוהה של רכיבים תזונתיים רבים. הגרעינים מכילים כמות גבוהה של מנגן, מגנזיום וליגננים. המנגן משתתף בתהליכים אנזימתיים במטבוליזם של הגלוקוז ובתהליכים בולמי חמצון. המגנזיום משתתף בתהליכי בניית עצם, בתהליכי הפקת אנרגיה ובהעברת גירויים עצביים.13 הליגננים הם רכיבים פנוליים צמחיים מועילים. מחקרים אפידמיולוגים מראים כי לליגננים השפעה מיטיבה על רמת הכולסטרול, על מניעת לחץ דם גבוה, על ירידה במחלות כלי דם ועל הפחתה בסיכון לסרטן המעי וסרטן השד.15,14

לגרעיני השיפון תכולה גבוהה של חומצת האמינו טריפטופאן, שהיא חומצת אמינו חיונית, שממנה מופק המוליך העצבי סרוטונין. הסרוטונין ידוע כמדכא רעב הגורם לירידה בתיאבון.13 גרעיני השיפון עשירים גם בסיבים תזונתיים, שצריכתם מסייעת לתחושת שובע ולשמירה על משקל תקין, משפרת את פעילות מערכת העיכול ומפחיתה את הסיכון לסרטן המעי וסרטן השד.16

לחמים מקמח שיפון ומחיטה מלאה הם הספקים העיקריים של ויטמינים מקבוצת B בכל קבוצות האוכלוסייה. ויטמינים מקבוצה B חיוניים לשמירה על בריאות מערכת העצבים ועל פעילות מוחית תקינה וחשובים לבריאות העור, השיער, העיניים, הכבד ומערכת העיכול.17

סיכום

לחולים טרום סוכרתיים וסוכרתיים מומלץ לצרוך מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך ותזונה עשירה בסיבים תזונתיים ממקור של דגנים מלאים. תזונה כזו מסייעת לחולי הסוכרת באיזון רמות הסוכר בדם ומפחיתה את הסיכון לתחלואה במחלות כרוניות רבות. תזונה בעלת אינדקס גליקמי נמוך מפחיתה את התגובה הגליקמית והאינסולינמית אף יותר מצריכת דגנים מלאים. אך לחמים קלים המורכבים אך ורק מקמח שיפון מלא, שהם בעלי אינדקס גליקמי נמוך במיוחד, נותנים את המענה הטוב ביותר לחולה הסוכרתי. יתרה מזאת, לחמים מקמח שיפון מספקים רכיבים תזונתיים חיוניים החשובים לבריאות גופנו.

גרף מספר 1: השפעת דיאטה עשירה בסיבים והשפעת דיאטה עם אינדקס גליקמי נמוך על ערכי HbA1c


Figure
 2. Glucose response curve and incremental area under the curve following consumption of test breads in part 2 *P <.05. **P < .01.

 

Figure 3. insulin response curve and incremental area under the curve following consumption of test breads in part 2 **P <.01. ***P < .001.



מקורות:

ד"ר מוסנזון ע, פרופ' רז א. המדריך לטיפול בסוכרת. המועצה הלאומית לסוכרת. 2013

• Mechanick JI, Marchetti AE, Apovian C, et al. Diabetes-specific nutrition algorithm: a transcultural program to optimize diabetes and prediabetes care. Curr Diab Rep. 2012;12(2):180-94

• Franz MJ. The evidence for medical nutrition therapy for type 1 and type 2 diabetes in adults. J Am Diet Assoc. 2010;110(12):1852-89

• American diabetes association. Standards of Medical Care in Diabetes 2013. Diabetes Care. 2013;36(1):s11-66

• Wirfält E, McTaggart A, Pala V, et al. Food sources of carbohydrates in a European cohort of adults. Public Health Nutr. 2002;5(6B):1197-215

• Barclay AW, Petocz P, McMillan-Price J, et al. Glycemic index, glycemic load, and chronic disease risk-a meta-analysis of observational studies. Am J Clin Nutr. 2008;87(3):627-37

• American Dietetic Association. Position of the American Dietetic Association: Health implications of dietary fiber. J Am Diet Assoc. 2002;102:993-1000

סיבים והשפעתם על פעולת המעיים. משרד הבריאות, שירותי בריאות הציבור, שירותי המזון והתזונה. 2010

• Jenkins DJ, Kendall CW, McKeown-Eyssen G, et al. Effect of a low-glycemic index or a high-cereal fiber diet on type 2 diabetes: a randomized trial. JAMA. 2008;300(23):2742-53

• Breen C, Ryan M, Gibney MJ, et al. Glycemic, insulinemic and appetite response of patients with type 2 diabetes to commonly consumed breads. Diabetes Educ. 2013;39(3):376-86

• Leinonen K, Liukkonen K, Poutanen K, et al. Rye bread decreases postprandial insulin response but does not alter glucose response in healthy Finnish subjects. Eur J Clin Nutr. 1999;53(4):262-7

• Barclay AW. Glycemic index, glycemic load, and chronic disease risk--a meta-analysis of observational studies. Am J Clin Nutr. 2008;87(3):627-37

זילבר-רוזנברג א. תזונה פרי מחשבה. מזון ותזונה במצבי חולי. האוניברסיטה הפתוחה. 1996

• Peterson J, Dwyer J, Adlercreutz H, et al. Dietary lignans: physiology and potential for cardiovascular disease risk reduction. Nutr Rev. 2010;68(10):571-603

• Johnsen NF, Hausner H, Olsen A, et al. Intake of whole grains and vegetables determines the plasma enterolactone concentration of Danish women. J Nutr. 2004;134(10):2691-7

• Cade JE, Burley VJ, Greenwood DC; UK Women's Cohort Study Steering Group. Dietary fibre and risk of breast cancer in the UK Women's Cohort Study. Int J Epidemiol. 2007;36(2):431-8

• Sharma S, Sheehy T, Kolonel LN. Ethnic differences in grains consumption and their contribution to intake of B-vitamins: results of the


 


תגובות:



דף ראשי | כינוסים רפואיים | כתבי עת רפואיים | חיפוש תרופות | תנאי שימוש | אודות מדיקל מדיה | צור קשר | קוסמטיקה ואסתטיקה רפואית | קוסמטיקה רפואית
המידע המופיע באתר זה מיועד לצוות רפואי בלבד. המידע באתר אינו מהווה בשום אופן ייעוץ רפואי ו\או משפטי.
שימוש או צפייה באתר זה מעידים על הסכמתך לתנאי השימוש.
תנאי שימוש באתר זה:
ידוע לי שעל ידי שימוש באתר זה, פרטיי שמסרתי יאספו ע"י חברת מדיקל מדיה על מנת ליצור איתי קשר בנוגע לאירוע זה ולאחרים. מדיקל מדיה אף רשאית להעביר את פרטי הקשר שלי מעת לעת לחברות קשורות אליה ו/או צדדים שלישיים כחלק מהמודל העסקי שלה לשימוש בכיווני שיווק עבור לקוחותיה שכולל ניוזלטר מדעי לרופאים, מידע על עידכוני רישום של תרופות וציוד רפואי, נושאים מקצועיים, פרסומים שונים, הזמנות לכנסים, הזמנות למפגשים עם נציגי פארמה וכיוצ״ב. ידוע לי כי אני זכאי לבקש מחברת מדיקל מדיה לחדול משימוש במידע בכל עת ע"י שליחת הודעה כתובה לחברה ובמקרה זה תתבטל הסכמתי לעיל מיום שהתקבלה ההודעה.

לצפייה בתנאי השימוש לחץ\' כאן
Powered by Medical Media Ltd.
כל הזכויות שמורות לי.ש. מדיקל מדיה בע"מ ©