שלום אורח, התחבר לאתר!, שכחת את הסיסמה?
  דוא"ל:
סיסמה:
טופס רישום לאתר | הוסף למועדפים | קבע כדף הבית
WWW.MedicalMedia.co.il
אודות אינדקס קישורים עדכוני רישום חיפוש תרופות כתבי עת כינוסים דף ראשי
yoman.co.il - תוכנה לזימון תורים
Medical Search Engine
Skip Navigation Linksראשי > רשימת כתבי עת > Israeli Journal of Family Practice - גליון מס' 179 > תזונה ופצעים - אומדן והתערבות תזונתית
פברואר 2014 February | גיליון מס' 179 .No
צור קשר
חברי מערכת
רשימת גליונות קודמים
שער הגליון
פצעים קשי ריפוי ברגל הסוכרתית – דגשים בטיפול
תזונה ופצעים - אומדן והתערבות תזונתית


ד"ר אביבה אבן זהב

אחת הבעיות הגורמת סבל לחולים ומעכבת את תהליך הריפוי והשיקום היא בעיית הפצעים הכרוניים. פצעים כרוניים פוגעים בכ-3%-1% מאוכלוסיית הזקנים ביחידות האשפוז לטווח ארוך, ומתוכם כיבים וסקולריים הם השכיחים ביותר, ומהווים כ-70% מכלל הפצעים הכרוניים.

תזונה היא צורך בסיסי של האדם ומרכיב חיוני בבריאות ובחולי כאחד. התזונה הכרחית לגדילה ולהתפתחות תקינים, לשמירה על רקמות ולאבטחת איחוין בעת חולי, למטבוליזם תאי ולתפקוד מערכות.

נוסף על היותה מקור חיוני להישרדות, תזונה היא גם מקור להנאה, והיא משמשת נושא מרכזי באירועים חברתיים, דתיים ותרבותיים. משום מרכזיותה ומשום שבחסר תזונתי או בעודף עלולים להיפגע מצבו הבריאותי של המטופל ואיכות חייו, תחום זה הוא מרכזי בטיפול בחולים.

קיימת הסכמה בנוגע לחשיבות הטיפול התזונתי למניעה ולטיפול בפצעי לחץ. רוב המחקרים מתייחסים אמנם לפצעי לחץ, אך אין ספק שיש להכליל הנחיות אלו גם לפצעים כרוניים בכלל, ולכן יש חשיבות לבצע אומדן והתערבות תזונתית לכל חולה בסיכון לפגיעה בשלמות העור.

למחסורים תזונתיים כגון מחסור בחלבונים, בפחמימות, בשומנים, בוויטמינים ובמינרלים יכולה להיות השפעה על כל תהליך ריפוי הפצעים. חשוב להבין שפגיעה גדולה בשלמות העור מהווה סטרס לגוף, ובזמן סטרס הדרישה התזונתית עולה בצורה משמעותית. חשוב להבדיל בין סטרס חריף כמו פצע ניתוח, טראומה וכוויות, שהדרישה האנרגטית בו עולה מיידית עקב מצב הסטרס, לבין מצב סטרס כרוני הנגרם כתוצאה מפצעים כרוניים כמו פצעי לחץ, כיב סוכרתי, כיב וסקולארי וכיב אונקולוגי, שהחסרים מתפתחים בו באטיות עד למצב של תת תזונה, הפוגע בתהליך ריפוי הפצע, ואפילו גורם להחמרה במצב הפצעים.

מצבי תת תזונה כשלעצמם קשורים להתפתחות פצעים, ומהווים בעיה בהחלמתם, ונוסף על הפגיעה בכל תהליך ריפוי הפצע, יכולה להיות בעיה במערכת החיסונית הבנויה מחלבונים ובהתמודדות הגוף עם זיהומים.

אומדן תזונתי

מטרת האומדן לזהות חולים בסיכון לתת תזונה ולתכנן תכנית התערבותית מתאימה. האומדן כולל היסטוריה רפואית של החולה, בדיקה גופנית, מדדים אנטרופומטרים (משקל החולה + BMI ושינויים לא רצוניים במשקל כמו ירידה במשקל, היקף זרוע וקפל עור) ומדדים ביוכימיים כולל רמות אלבומין (למרות זמן מחצית חיים ארוך). אפשר להשתמש במדדים נוספים כמו טרנספירין או פרה אלבומין, סך לימפוציטים, רמות כולסטרול, המוגלובין.1

התערבות תזונתית למבוגר

בכל חסר תזונתי ומערכת עיכול תקינה יש להתחיל בהעשרת התפריט התזונתי להאכלה דרך הפה בהתאם להנחיות הפרוטוקול. יש לתכנן את התמיכה התזונתית כך שתתאים לצרכיו הספציפיים של החולה, למידת היענותו וליכולתו לאכול.

מרכיבי המזון

מרכיבי המזון החשובים הם מים, פחמימות המספקות אנרגיה לגוף ומייצרות חומרים שונים בגוף, חלבונים המשמשים לבניין הגוף, לנשיאת חומרים שונים בגוף, למאזן חומצי בסיסי, לשמירה על לחץ אוסמוטי ולמערכת החיסונית, שומנים המהווים את המקור העשיר ביותר לאנרגיה, ויטמינים הדרושים לפעילות תהליכים מטבוליים ומינרלים לתפקודים פיזיולוגיים.

חלבונים

תפקידם העיקרי לשמש אבני בניין לתאים, לשרירים, להורמונים ולמרכיבים נוספים החיוניים לגופנו. מקורות מן החי לחלבונים הם בעלי איכות ביולוגית טובה יותר, ולכן הגוף מנצלם היטב (ביצים, דגים, בשר בקר ועוף ומוצרי חלב).

חלבונים מן הצומח ערכם הביולוגי נמוך, ולכן יכולת הגוף לנצלם פחותה בהשוואה לחלבונים מן החי (קטניות, מוצרי סויה, עדשים, טחינה, אפונה ועוד).

פחמימות

תפקידן העיקרי לספק לגוף את האנרגיה הדרושה לפעילות הגוף. הפחמימות מאפשרות לחלבונים למלא את תפקידם. מחסור בפחמימות יגרום לפירוק חלבונים לשם אספקת אנרגיה לגוף.

פחמימות נחלקות לפחמימות מורכבות ולפחמימות פשוטות.

פחמימות מורכבות: תהליכי העיכול והספיגה שלהן אטיים, הן נספגות בזרם הדם בקצב מתון, ולכן תורמות לתחושת שובע ממושכת. מקורות: לחם, אטריות, אורז, תפוחי אדמה, שיבולת שועל, בורגול, כוסמת, תירס, קורנפלור ועוד.

פחמימות פשוטות: עוברות עיכול וספיגה מהירים, הן נספגות בזרם הדם בקצב מהיר וגורמות לעלייה ברמת הסוכר בדם. מקורות: סוכר, דבש, ממתקים, משקאות קלים, בירה ויין, פירות ומיצי פירות.

סיבים תזונתיים

תת-משפחה של פחמימות. הם אינם נספגים בגוף, ולכן לא תורמים קלוריות. עם זאת, הם מקנים תחושת שובע ומסייעים להורדת רמת הכולסטרול בדם, לאיזון רמת הסוכר בדם ולפעילות מעיים תקינה. מקורות: ירקות ופירות עם קליפה ודגנים מלאים (שיבולת שועל, תירס, כוסמת, בורגול, קוואקר, אורז מלא וגריסי פנינה).

מינרלים

חומרים אנאורגאניים שהגוף צורך לתפקודו. הם חיוניים לבריאות תקינה, לחילוף חומרים ולאיזון משק המים בגוף. הם משתתפים בבניית השלד, השיניים, העור, השיער וכדוריות הדם האדומות. בין המינרלים החשובים: סידן, ברזל, אבץ ומגנזיום ויסודות קורט: ברזל, יוד, פלואור ואבץ.

ויטמינים

תרכובות אורגניות הכרחיות בכמויות קטנות. הם דרושים להבטחת גדילה נאותה, להבטחת פעילות מטבולית ומערכתית, ליצירת הורמונים ולפעילות אנזימטית. הם נחלקים למסיסים בשומן (A, D, E ו-K) ולמסיסים במים (B ו-C). הוויטמינים המסיסים בשומן בדרך כלל אינם נהרסים בבישול, ובעודף הם גורמים להתפתחות מחלות כי הם נאגרים בשומן הגוף. המסיסים במים בדרך כלל אינם נאגרים בגוף, חייבים לקבלם בקביעות מהמזון, הם עוברים בקלות למי בישול, רגישים לחום, לאור ול-PH.

מים

מרבית המים בגופנו מרוכזים בתוך תאי הגוף, ומהווים סביבה מימית המאפשרת חילוף חומרים, ייצור אנרגיה, פעילות עיכול, נשימה והפרשה. נוסף על כך, יש מים מחוץ לתאים המאפשרים הובלת מזון וחמצן לתאים ופינויים ופיזור חום הנוצר בשרירים ובאיברים פנימיים דרך העור. הגוף לא בהכרח מאותת על מחסור במים (צימאון), ולכן חשוב לשתות לפחות עשר כוסות מים ביום, אם אין הוראות נגד.

הנחיות לביצוע ההתערבות התזונתית

התערבות תזונתית צריכה להיות מורכבת מחישוב של צריכת הקלוריות, צריכת חלבונים, צריכת נוזלים ותוספי תזונה, כפי שיפורט להלן:

1. צריכה קלורית:

צריכת הקלוריות לאדם מבוגר בריא היא 30-25 קלוריות לק"ג משקל גוף ליום (משקל גוף רצוי).

במצבי עקה (סטרס) הוספה על פי מידת העקה כמפורט:

עקה נמוכה עד בינונית: פצעים, זיהומים - 40-30 קלוריות לק"ג ליום

עקה חמורה: מונשמים, ספסיס, כוויות קשות - 50-40 קלוריות לק"ג ליום.

2. צריכת חלבונים:

צריכת חלבון לאדם מבוגר בריא היא 1-0.8 גר' לק"ג ליום.

עקה נמוכה עד בינונית: 1.5-1.2 גר' לק"ג ליום

עקה חמורה: 2-1.5 גר' לק"ג ליום.

3. צריכת נוזלים:

צריכת נוזלים לפי 35-30 מ"ל לק"ג משקל גוף ליממה (משקל גוף רצוי).

ייתכנו מצבים שהדרישה תעלה, לדוגמה: זיהומים, חום, שלשולים והקאות

ייתכנו מצבים שהדרישה תרד, לדוגמה: אי ספיקת לב או כליות.

תינתן בהתאם למצב המטופל, ויש צורך לקיים מאזן נוזלים יומי מדויק.

4. ויטמינים ומינרלים מומלצים רק במצבי חסר.2

יש לטפל תחילה בגורם לחסר התזונתי, ובהתאם לחסר יש לדאוג להגדלת מספר הארוחות, לשימוש במזונות עשירים בקלוריות, כמו שמנת אבוקדו, מאכלים עשירים בחלבון כמו טונה וטחינה, מתן תוספת אבקת חלבון וקלוריות, ובמידת הצורך פורמולות העשרה.

סוגי פורמולות הקיימות בשוק

אנשור: פורמולה המשמשת להעשרת הכלכלה הרגילה, ערך קלורי של 1.06 קלוריה ל-1 מ"ל (250 קק"ל לפחית הפורמולה). הפורמולה מכילה חלבון 14% (9 גר'), פחמימות 64% (40 גר'), שומנים 21.6% (6 גר').

אנשור פלוס: אנשור מרוכז. ערך קלורי של 1.5 קלוריות ל-1 מ"ל (355 קלוריות לפחית). מתאים למצבים שבהם דרוש מזון עשיר בקלוריות ובחלבון במינימום נפח. הפורמולה מכילה חלבון 14.6% (13 גר'), פחמימות 56.4% (50.1 גר'), שומנים 29% (11.4 גר').

פולמוקאר (Pulmocare): פורמולה המיועדת למטופלים הסובלים ממחלות ריאה. מכילה מעט פחמימות ויותר שומנים. ערכה הקלורי גבוה - 1.5 קלוריה ל-1 מ"ל (355 קלוריות לפחית). הפורמולה מכילה חלבון 16.7% (15 גר'), פחמימות 55% (25 גר'), שומנים 55.1% (22 גר').

סופלנה (Suplena): פורמולה המיועדת למטופלים הסובלים מכשל כלייתי. מכילה מעט חלבון. ערכה הקלורי גבוה - 2 קלוריות ל-1 מ"ל (475 קלוריות לפחית). הפורמולה מכילה חלבון 6% (7 גר'), פחמימות 51% (60 גר'), שומנים 43% (23 גר').

נפרוקאר (Nephrocare): פורמולה המיועדת להעשרה של מטופלי דיאליזה. עשירה בקלוריות - 2 קלוריות ל-1 מ"ל (400 קלוריות לפחית). מוגבלת בנוזלים. הפורמולה מכילה חלבון 14% (14 גר'), פחמימות 42.8% (41 גר'), שומנים 43.1% (19.2 גר').

גלוצרנה (Glucerna): פורמולה המיועדת לחולי סוכרת הזקוקים להעשרה תזונתית ולקלוריות. משפרת שליטה ברמות הגלוקוז בדם ובעלת השפעה חיובית על פרופיל השומנים. יש להשתמש רק במצבים של חוסר איזון. מכילה 237 קלוריות לפחית. חלבון 16.7% (9.9 גר'), פחמימות 34.3% (22.8 גר'), שומנים 49% (12.9 גר').

אליטראק/Elemental (Alitraq), שקיות של 76 גר': פורמולה מפורקת המיועדת למצבים של תת ספיגה או ליקוי תפקודי במעי. זמינה כאבקה ויש למהול אותה. ערך קלורי של 1 קלוריה ל-1 מ"ל. הפורמולה מכילה חלבון 21% (15.8 גר'), פחמימות 66% (49.5 גר'), שומנים 13% (4.65 גר')

פרטיב (Preative): פורמולה עשירה בחלבון מפורק חלקית ובחומצת אמינו ארגינין. מתאימה לחולים במצוקה מטבולית ולסובלים מפצעי לחץ, כוויות, שברים או אחרי ניתוח. ערך קלורי של 1.3 קלוריה ל-1 מ"ל (308 קק"ל לפחית, פחית מכילה 237 מ"ל). הפורמולה מכילה חלבון 20.5% (15.8 גר'), פחמימות 54% (42 גר'), שומנים 25% (8.8 גר').

פוליקוז (Polycose): אבקה המכילה פולימרים של גלוקוז להעשרה קלורית. מספקת 380 קלוריות ל-100 גר' אבקה (כף שווה 15 גר' שהם 60 קלוריות). מנה מומלצת ליום 6-4 כפות. קופסה מכילה 350 גר'.

אבקת חלבון ממקור ביצה (פרוג'ים 300 גר'): גבינה או סויה, כל כף אכילה מכילה כ-6 גר' חלבון, כף מדידה מכילה 17.2 גר' חלבון, 100 גר' מכילים כ-400 קלוריות, 81 גר' חלבון.

ג'וויטי (Jevity): פורמולה בסיסית להזנה בעזרת צינור הזנה. עשירה בסיבים ובחלבון (איזוטונית). ערך קלורי של 1.06 קלוריה ל-1 מ"ל. מכילה (לליטר) חלבון 16.7% (44 גר'), פחמימות 54.3% (154 גר'), שומנים 29% (34.6 גר'), סיבים 13.5 גר'.

אוסמוליט Osmolite HN) HN): פורמולה המשמשת להזנה בעזרת צינור הזנה, דלת שארית. רצוי לחולים עם בעיות מעיים. ערך קלורי של 1.06 קלוריה ל-1 מ"ל. מכילה (לליטר) חלבון 14% (44 גר'), פחמימות 54.6% (143 גר'), שומנים 29% (34.6 גר').

Easy Fiber: פורמולה המשמשת להזנה בעזרת צינור הזנה או כתוספת לכלכלת המטופל. עשירה בסיבים ובחלבון. ערך קלורי של 1 קלוריה ל-1 מ"ל. מכילה (לליטר) חלבון 44.3 גר', פחמימות 150 גר', שומנים 35 גר', סיבים 14 גר'.

Nutren2.0: מזון נוזלי מלא, מאוזן ומרוכז. הרכב תזונתי ל-250 מ"ל: 500 קלוריות, 20 גר' חלבון, 40 גר' פחמימות, 26 גר' שומן. מחיר 4.2 ש"ח ליחידה.

Abound: מוצר חדש שנכנס לשימוש בישראל רק לאחרונה. מזון ייעודי וייחודי להשלמה תזונתית במצבים הדורשים תמיכה באיחוי פצעים או בבניית מסת גוף. המוצר מיועד לשימוש כתוספת לתזונה הרגילה. Abound מכיל שלושה מרכיבים עיקריים: ארגינין, גלוטמין ו-HMB-β הידרוקסי (β-מתיל בוטיראט). כל שקיתAbound מכילה 24 גר' אבקה, הנמהלת ב-250 מ"ל מים בטעם תפוז. המינון המומלץ הוא שתי שקיות ליום.

תת תזונה נמצאה כגורמת לסיבוכים שונים כגון פגיעה במערכת החיסונית, הופעת פצעי לחץ, נטייה לזיהומים, עלייה במשך האשפוז ועלייה בתמותה. עם קבלתם לבית החולים 40% מהקשישים סובלים מתת תזונה, ורובם ממשיכים לאבד משקל במהלך האשפוז, לא רק עקב בעיה רפואית, אלא עקב כישלון באבחון, בטיפול או בגין זמן שהייה קצר. 50% מהמאושפזים משתחררים ללא התייחסות למצב של תת תזונה. מניעת תת תזונה דורשת זיהוי מוקדם של גורמי סיכון והערכה מוקדמת של הסטאטוס התזונתי של הקשיש.

הנחיות תזונתיות למניעת פצעי לחץ

ארגוני הפצעים האירופאי והאמריקאי לפצעי לחץ הוציאו הנחיות למניעת פצעי לחץ. נעשה שימוש במתודולוגיה מחמירה ומפורשת לניסוח ההנחיות. איכותן של כל הראיות נבחנה היטב. המחקרים הבודדים סווגו על פי תכנונם ואיכותם. כל הראיות שהצטברו נבחנו היטב, ודורגו על פי סולם "חוזק הראיות". ההנחיות פותחו לאחר בדיקה מדוקדקת של מחקרים משנים 2008-1998, ובהתאם למחקרים סווגו ההנחיות:

חוזק ראיות A - הוכחות חזקות, נתמכות במחקרים שבוצעו באנשים עם פצעי לחץ, עם הוכחות סטטיסטיות חזקות במדגמים רנדומליים גדולים.

חוזק ראיות B - הוכחות חזקות הנתמכות במחקרים שבוצעו באנשים עם פצעי לחץ, עם הוכחות במדגמים רנדומליים קטנים ובמדגמים לא רנדומליים או במחקרים ללא קבוצת ביקורת או בהצגות מקרה.

חוזק ראיות C - המלצות שנתמכות בדעת מומחים או במחקרים שבוצעו בבעלי חיים או בחולים עם סוגים אחרים של פצעים.

המלצות הארגונים:

1. יש לבצע אומדן תזונתי לכל חולה בסיכון לפצע לחץ ולכל חולה עם פצע לחץ, בכל סביבה רפואית טיפולית בעת הקבלה ובכל שינוי במצב החולה או אם לא נצפה שיפור במצב הפצע. זיהוי מוקדם של תת תזונה ופיקוח מתאים הם בעלי חשיבות עליונה במניעה ובטיפול בפצעי לחץ (C)

2. יש לתת תוספים תזונתיים עשירים בחלבונים דרך הפה או בהאכלה דרך צינור, נוסף על הדיאטה הרגילה, למטופלים בעלי סיכון תזונתי וסיכון להתפתחות פצעי לחץ כתוצאה ממחלות כרוניות או מחלות חמורות או למטופלים שעברו התערבות כירורגית (A). תזונה דרך הפה (באמצעות אכילה רגילה ו'או בנוסף לתזונה באמצעות נוזלים) היא הדרך המועדפת לתזונה, ויש לעודד אותה כל עוד היא אפשרית. התוספים התזונתיים הנלקחים בבליעה הם בעלי ערך, מכיוון שמטופלים בסיכון לפתח פצעי לחץ, לרוב אינם מסוגלים לעמוד בדרישות התזונתיות המתאימות למצבם באמצעות תזונה רגילה דרך הפה בלבד. יתר על כן, נראה כי קיים קשר בין תוספים תזונתיים כאלו לבין ירידה משמעותית בסיכון להתפתחות פצעי לחץ, בהשוואה לנוהל הטיפול הרגיל

3. לחולים עם פצעי לחץ יש לספק כמות מספקת של קלוריות, 35-30 קלוריות לק"ג גוף ליום. יש להתאים את פורמולות ההעשרה בין הארוחות ולא בזמן הארוחות (C)

4. לחולים עם פצעי לחץ יש לספק כמות מספקת של חלבונים, 1.5-1.25 גרם חלבון לק"ג גוף ליום (B)

5. יש לבצע אומדן לזיהוי סימנים של התייבשות כגון שינויים במשקל, טורגור ירוד, כמות שתן ועלייה באוסמולריות, ובהתאם לחוסרים יש לספק כמות מספקת של נוזלים, בעיקר לחולים עם סימני התייבשות או עלייה בחום, עם הקאות ושלשולים או עם הפרשה מוגברת מפצעים (B)

6. יש לספק כמות מספקת של ויטמינים ומינרלים בעזרת מאכלים בעלי מקורות של ויטמינים ומינרלים אם קיימים סימני חסר B.3

סיכום

מצבים של חסר תזונתי קשורים לעלייה בתחלואה ובתמותה, זיהוי מהיר והתערבות מהירה הכוללת אנרגיה, חלבונים, ויטמינים, מינרלים ונוזלים, חשובים ביותר לריפוי פצעים.

לתזונה ולנוזלים השפעה על תוחלת החיים של החולים. זיהוי מהיר ימנע מצבים של תת תזונה וישפר את המערכת החיסונית, ישפר את התמודדות הגוף עם מחלות וזיהומים, ימנע ירידה במשקל והתפתחות פצעים וישפר את מצב מפצעים.

דוגמה לפרוטוקול להתערבות תזונתית:

רמת החלבון

התערבות

הערות

א. תקין מעל 3.5%gm

מעקב והדרכת המטופל והמשפחה

הדרכה לקראת השחרור

ב. 3.0%-3.5% mg

כלכלה רמת חלבון (ביצים, טחינה, טונה וכו'), ובמידת הצורך תוספת העשרה של:

1 כף אכילה אבקת חלבון 2Xליום או

2 כף אכילה אבקת חלבון 2Xליום או תוספת של פורמולת העשרה בהתאם למצב החולה

למטופל שלא אוכל בכלל אפשר לתת פורמולות העשרה בהתאם לקצובה המומלצת

ג. מתחת ל-3.0% gm

כלכלה רמת חלבון (ביצים, טחינה, טונה וכו').

2 כף אכילה אבקת חלבון 2Xליום,

2 כף אכילה סקנדישייק 2Xליום

ותוספת פורמולת העשרה

*למטופלים בעודף משקל 25>BMI יש לשקול לא לתת סקנדישייק

למטופל שלא אוכל בכלל אפשר לתת פורמולות העשרה בהתאם לקצובה המומלצת

חוסר תיאבון

מתן מזון עשיר ומרוכז כתוספת לצריכת המזון, עד 1,800 קלוריות ליום, ארוחות קטנות לעתים קרובות ותוספת פורמולה מתאימה

למטופל שלא אוכל בכלל אפשר לתת פורמולות העשרה בהתאם לקצובה המומלצת

כיבים, פטרת, חוסר בשיניים

טיפול פרה רפואי על פי הוראה

כלכלה רכה/נוזלית

מתן פורמולת העשרה בהתאם ליכולת האכילה, הימנעות ממאכלים חמים וחריפים, הקפדה על שתייה

בעיה מוטורית/קוגניטיבית

עזרה באכילה בהתאם לצורך

הדרכת המשפחה והצוות

בעיות בליעה

התערבות על פי מהות הבעיה והנחיית קלינאית תקשורת: הפסקת כלכלה, כלכלה רכה ללא נוזלים, האכלה על ידי איש צוות

הוספת מסמיך למזון בהתאם לצורך

עצירות

כלכלה מועשרת בסיבים (פירות, ירקות וכו'), נוזלים, טיפול תרופתי

מעקב יציאות

בעיות רפואיות מיוחדות

בבעיות כליה, כבד, מעי ותת תזונה התייעצות עם דיאטנית

ביצוע אומדן תזונתי והפניה לדיאטנית

References

1. Dorner B, Posthauer M, Thomas D. The role of nutrition in pressure ulcer, prevention and treatment: National Pressure Advisory Panel White Paper. Adv Skin Wound Care. 2009;22(5):212-21

2. Even Zahav A. Nutritional Needs of Communicative Patients and Patients with Impaired Communication in Israel. Anglia Ruskin University. 2008

3. European Pressure Ulcer Advisory Panel, and National Pressure Ulcer Advisory Panel: prevention and treatment of pressure ulcers: quick reference guide. Washington DC: National Pressure Ulcer; 2009

נספח מספר 1: אומדן תזונתי

אומדן תזונתי למטופל באשפוז (פותח על ידי ד"ר אבן זהב במסגרת עבודת הדוקטורט)

תאריך ___/____/____ משקל (ק"ג)____ גובה (ס"מ)______אבחנה_________

מחלות רקע: יתר לחץ דם___ סוכרת___ מחלה כליות___ אחר___________

אינדקס מסת גוף (BMI) תאריך:

תאריך:

תאריך - ציון

תאריך - ציון

משקל בק"ג/גובה בריבוע. ציין/י ערך

19 > BMI = 0 נק'

21 > BMI >19 = 1 נק'

23 > BMI >21 = 2 נק'

23 > BMI = 3 נק'

ציין/י ערך

= 0 נק'

= 1 נק'

= 2 נק'

= 3 נק'

   

רמת אלבומין (ALB) בדם mg/dl. ציין/י ערך

פחות מ-3.0 = 0 נק'

3.5-3.0 = 1 נק'

יותר מ-3.5 = 2 נק'

ציין/י ערך

= 0 נק'

= 1 נק'

= 2 נק'

   

רמת כולסטרול (Chol) בדם mg/dl. ציין/י ערך

פחות מ-110 = 0 נק'

160-110 = 1 נק'

יותר מ-160 = 2 נק'

ציין/י ערך

= 0 נק'

= 1 נק'

= 2 נק'

   

רמת אוראה (Urea) בדם. ציין/י ערך

יותר מ-60 = 0 נק'

60-40 = 1 נק'

נמוך מ-04 = 2 נק'

ציין/י ערך

= 0 נק'

= 1 נק'

= 2 נק'

   

רמת המוגלובין (HB) בדם. ציין/י ערך

גבר פחות מ-21, אישה פחות מ-01 = 0 נק'

גבר 21-31, אישה 01-21 = 1 נק'

גבר יותר מ-31, אישה יותר מ-21 = 2 נק'

ציין/י ערך

= 0 נק'

= 1 נק'

= 2 נק'

   

רמת לימפוציטים (Lypmphocyt Absolutc)

פחות מ-1.1 = 0 נק'

1.1-5.1 = 1 נק'

יותר מ-5.1 = 2 נק'

ציין/י ערך

= 0 נק'

= 1 נק'

= 2 נק'

   

פצעי לחץ או כיבים

כן = 0 נק'

לא = 2 נק

כן = 0 נק'

לא = 2 נק

   

אומדן נורטון. ציין/י ערך

נורטון נמוך מ-31 = 0 נק'

נורטון 31–61 = 1 נק'

נורטון יותר מ-61 = 2 נק'

ציין/י ערך

= 0 נק'

= 1 נק'

= 2 נק'

   

בעיות ניורופסיכולוגיות

לא מתמצא בזמן ובמקום = 0 נק'

מתמצא חלקית = 1 נק'

מתמצא בזמן ובמקום = 2 נק'

ציין/י ערך

= 0 נק'

= 1 נק'

= 2 נק'

   

האם קיימות בעיות אכילה, הפרעות בבליעה?

לא אוכל בכלל = 0 נק'

אוכל מעט/בעיות בליעה = 1 נק'

ללא בעיות/כלכלת זונדה מאוזנת = 2 נק'

ציין/י ערך

= 0 נק'

= 1 נק'

= 2 נק'

   

מידת העזרה באכילה

אוכל/ת בעזרת אחרים = 0 נק'

אוכל/ת לבד עם מעט עזרה = 1 נק'

אוכל לבד באופן עצמאי = 2 נק'

ציין/י ערך

= 0 נק'

= 1 נק'

= 2 נק'

   

ציון סטטוס תזונתי

>91 = מצב תזונתי טוב

01-91 = בסיכון לתת-תזונה

<01 = בתת-תזונה

סה"כ

התערבות

   

הנחיות לביצוע אומדן תזונתי

אומדן תזונתי הוא חלק בלתי נפרד מהאנמנזה הסעודית, יש לבצעו לכל חולה תוך 48 שעות מהקבלה ובכל שינוי במצב החולה. האומדן התזונתי כולל 11 שאלות בנושאים שונים, וסך הניקוד נותן הערכה של המצב התזונתי של החולה. הניקוד המקסימלי הוא 23 נקודות, והחלוקה מתבצעת בהתאם לניקוד: מעל 19 נקודות - מצב תקין; 19-10 נקודות - בסיכון לחסר תזונתי ומתחת ל-10 נקודות – תת תזונה. האומדן כולל את המדדים הבאים:

מדדים אנטרופומטרים:

BMI - יחס בין משקל הגוף לגובה (משקל חלקי גובה בריבוע). BMI 20-25 - תקין; BMI מתחת ל-19 - חסר תזונתי ו-BMI מעל 30 - השמנה. ה-BMI אינו לוקח בחשבון הבדלי גיל, מין ומבנה גוף.

משקל - יש לשקול כל חולה אחת לחודש. משקל החולה יושפע מקטיעת איברים ולכן יש להוסיף על פי הקטיעה: מעל הברך -11%; מתחת לברך - 7%; כף רגל - 1.7%; זרוע שלמה - 6.2%; כף יד - 1.4%. שינויי משקל מהווים גורם סיכון לתת תזונה.

גובה - רצוי לאמוד את גובהו של האדם באמצעות מרחק בין שתי הזרועות או מדידת השוק על פי ההנחיות הבאות:

מרחק בין הזרועות - הנבדק חייב להיות בעל יכולת להרים שתי ידיים ישרות. יש צורך בשני אנשים לצורך מדידה זו, גב כף היד מופנה לקיר, כף היד והאצבעות מתוחות וישרות. המדידה היא מקצה האצבע האמצעית (אמה) של יד אחת לשנייה, כאשר סרט המדידה מתוח בגובה האצבע

מדידת שוק הרגל - נמדד מתחתית העקב עד קצה הברך כשהברך בזווית 90 מעלות. נוסחת החישוב בעזרת מדידת ברך:

גברים: (אורך ברך * 2.02) + (גיל * 0.04) * 64.19 = גובה

נשים: (אורך ברך * 1.83) + (גיל * 0.24) * 84.88 = גובה.

מדדים ביוכימיים:

ערכים תקינים של אלבומין הם 5-3.5 גרם; כולסטרול מתחת ל-160 מראה על חסר תזונתי; רמות תקינות של אוריאה הן
40-20; המוגלובין מתחת ל-13 בגברים ומתחת ל-12 בנשים מראה על חסר תזונתי; סך לימפוציטים מתחת ל-1,500 קשור לחסר תזונתי.

מדדים כללים: נוכחות פצע לחץ וסך ניקוד נורטון מתחת ל-16 – החולה בסיכון.

תפקוד קוגניטיבי (התמצאות), תפקוד מוטורי (מידת עצמאות באכילה).

בעיות אכילה/בליעה - מהוות גורמי סיכון לחסר תזונתי.

יש לסכם את הנתונים ולזהות את מצבו התזונתי של החולה, ובהתאם למצבו התזונתי לתכנן את תכנית ההתערבות (נספח מספר 1 - אומדן תזונתי).

יש לבצע רישום כלכלה ונוזלים לכל חולה חדש ובכל שינוי במצב החולה במשך 72-24 שעות.


תגובות:



דף ראשי | כינוסים רפואיים | כתבי עת רפואיים | חיפוש תרופות | תנאי שימוש | אודות מדיקל מדיה | צור קשר | קוסמטיקה ואסתטיקה רפואית | קוסמטיקה רפואית
המידע המופיע באתר זה מיועד לצוות רפואי בלבד. המידע באתר אינו מהווה בשום אופן ייעוץ רפואי ו\או משפטי.
שימוש או צפייה באתר זה מעידים על הסכמתך לתנאי השימוש.
תנאי שימוש באתר זה:
ידוע לי שעל ידי שימוש באתר זה, פרטיי שמסרתי יאספו ע"י חברת מדיקל מדיה על מנת ליצור איתי קשר בנוגע לאירוע זה ולאחרים. מדיקל מדיה אף רשאית להעביר את פרטי הקשר שלי מעת לעת לחברות קשורות אליה ו/או צדדים שלישיים כחלק מהמודל העסקי שלה לשימוש בכיווני שיווק עבור לקוחותיה שכולל ניוזלטר מדעי לרופאים, מידע על עידכוני רישום של תרופות וציוד רפואי, נושאים מקצועיים, פרסומים שונים, הזמנות לכנסים, הזמנות למפגשים עם נציגי פארמה וכיוצ״ב. ידוע לי כי אני זכאי לבקש מחברת מדיקל מדיה לחדול משימוש במידע בכל עת ע"י שליחת הודעה כתובה לחברה ובמקרה זה תתבטל הסכמתי לעיל מיום שהתקבלה ההודעה.

לצפייה בתנאי השימוש לחץ\' כאן
Powered by Medical Media Ltd.
כל הזכויות שמורות לי.ש. מדיקל מדיה בע"מ ©