שימוש בקורטיזונים בשאיפה בילדים חולי אסתמה מתמדת מעכב את קצב הגדילה
Inhaled Corticosteroids in Children with Persistent Asthma: Effects on Growth
ההנחיות לטיפול באסתמה כוללות קורטיקוסטרואידים בשאיפה כקו ראשון לטיפול בילדים החולים באסתמה עיקשת ומתמדת. אף על פי שטיפול זה נחשב בטוח בילדים, קיימים ספקות לגבי הסיכון של תופעות לוואי סיסטמיות בשימוש תדיר, ובייחוד מבחינת ההשפעה על הגדילה.
מטרתה של מטה-אנליזה חדשה הייתה לבדוק את השפעת הטיפול בקורטיקוסטרואידים בשאיפה על דפוס הגדילה של ילדים עם אסתמה מתמדת.
האנליזה כללה 25 מחקרים אקראיים ומבוקרים שבהם נבדק שימוש בקורטיקוסטרואידים בשאיפה, דרך כל מכשיר אפשרי, במשך לפחות 3 חודשים, ונערכה השוואה לטיפול בפלצבו או בתרופות לא סטרואידליות בילדים עד גיל 18 עם אסתמה מתמדת.
בסך הכול כללה האנליזה 8,471 ילדים בעלי אסתמה מתמדת קלה-בינונית.
נעשה שימוש ב-6 סוגי תכשירים סטרואידליים בשאיפה (beclomethasone dipropionate, budesonide, ciclesonide, flunisolide, fluticasone propionate ,mometasone fumarate) אשר ניתנו במינון נמוך או בינוני באופן יומי במשך 3 חודשים עד 6 שנים.
בהשוואה לפלצבו או לתרופות לא סטרואידליות, סטרואידים בשאיפה גרמו לירידה משמעותית בקצב הגדילה (ב-14 מחקרים, ירידה של 0.48 ס"מ/שנה, 95% CI -0.65 - -0.30), וכן לירידה משמעותית בשינוי מהגובה הבסיסי במשך שנה אחת של טיפול (15 מחקרים, ירידה של 0.61 ס"מ/שנה, 95% CI -0.83 - -0.38).
נמצא הבדל משמעותי סטטיסטית בין 6 התכשירים הסטרואידליים השונים, מבחינת השפעה על קצב הגדילה, גם כאשר נעשתה השוואה בין מינונים דומים.
לא נמצא הבדל בין סוג המשאף שבו נעשה שימוש, למינון התרופה או לגיל המטופל, מבחינת השפעה על קצב הגדילה.
לא נמצא הבדל בקצב הגדילה תחת טיפול בסטרואידים לעומת טיפול בפלצבו או בתרופות אחרות, בשנת הטיפול השנייה או לאחריה.
החוקרים מסכמים כי דרושים עוד מחקרים שישוו סוגים שונים של תכשירים סטרואידליים, ובייחוד את הסוגים החדשים (mometasone, ciclesonide) לבחינת השפעת סוג התכשיר, המינון ועוד במשך כמה שנים.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD009471.pub2/abstract
קבצים מצורפים:
|
|
|
|
|
תגובות:
|
|