קפה זה טוב ועדיף יותר - שני מחקרים ענקיים מצאו יחס הפוך בין צריכת קפה ותמותה
Coffee Drinking and Mortality in 10 European Countries: A Multinational Cohort Study
שני מחקרים גדולים מצאו קשר הפוך בין צריכת קפה ותמותה.
מדובר במחקר ה- EPIC שעקב אחר יותר מחצי מיליון איש ב- 10 מדינות באירופה, במשך 16 שנה בממוצע. המחקר מצא, כי מי שצרך קפה בכמות הנמצאת ברביעון העליון, נהנה מירידה משמעותית בתמותה כוללת, לעומת אנשים, שכלל לא שתו קפה. זאת, גם לאחר התאמה למשתנים כמו עישון וצריכת משקאות אחרים.
בגברים : HR, 0.88 [95% CI, 0.82 - 0.95]; P < 0.001 , ובנשים HR, 0.93 [CI, 0.87 - 0.98]; P = 0.009 .
נמצא, כי צריכת קפה מורידה שיעור תמותה ממחלות מערכת העיכול בגברים
(HR, 0.41 [CI, 0.32 - 0.54]; P < 0.001) ובנשים ( (HR, 0.60 [CI, 0.46 - 0.78]; P < 0.001 .
בקרב נשים נמצא, כי צריכת קפה מקטינה משמעותית סיכון לתמותה ממחלת כלי דם
(HR, 0.78 [CI, 0.68 - 0.90]; P < 0.001) ותמותה ממחלת כלי דם מוחיים
(HR, 0.70 [CI, 0.55 - 0.90]; P = 0.002) .
לעומת זאת, נמצא, כי צריכת קפה מעלה סיכון לתמותה מסרטן השחלות
(HR, 1.31 [CI, 1.07 - 1.61]; P = 0.015) .
מבחינת מעבדתית נמצא, כי צריכת קפה מפחיתה ערכי אנזימי כבד- serum alkaline phosphatase; alanine aminotransferase; aspartate aminotransferase; γ-glutamyltransferase .
בנשים קפה מפחית ערכי C-reactive protein, lipoprotein(a) והמוגלובין מסוכרר.
המחקר השני הוא מחקר עוקבה רב אתני, שעקב אחר כ- 200,000 איש בהוואי ובקליפורניה, בהמשך 16 שנים בממוצע. גם פה צריכה מוגברת של קפה הביאה לירידה בתמותה כוללת בכל הקבוצות האתניות, מלבד בילידי הוואי.
אולם מאמרי מערכת מערערים על הממצאים, בהצביעם על ממסכים שלא נמדדו, כמו הכנסה גבוהה, שמובילה ליותר צריכת קפה.
לכל הפחות יכולים חובבי קפה לשמוח על כך, שלא נמצאו תופעות לוואי הכרוכות בצריכתו.
בשורה התחתונה: לכל הפחות ניתן לומר, שקפה אינו מזיק לבריאות, ואולי אפילו מועיל ומפחית תמותה.
קבצים מצורפים:
|